Хељда и кефир, идеален пар: Како да го изгубите вишокот килограми без гладување?

Фото: Unsplash
117

Ви откриваме како, со помош на само две состојки – кефир и хељда – можете да го остварите вашиот сон за повитка линија, и тоа за само две недели.

Кефирот одамна стекнал слава како природна храна на најдолговечните луѓе на Кавказ. Многумина го нарекуваат еликсир на долговечноста и здравјето со причина.

Кога ќе ја комбинирате хељдата со овој млечен производ, ќе внесете бројни витамини и минерали во вашето тело, а вашата тежина ќе се намали лесно и брзо.

Не само што ќе го елиминирате вишокот масно ткиво, туку и ќе го подобрите вашето здравје.

Освен што е погодна за оние кои се чувствителни на глутен, хељдата е богата со бројни хранливи материи и антиоксиданти. Меѓу другото, содржи витамини Б, Е и К, минерали калиум, калциум, магнезиум, манган, железо, бакар, фосфор и цинк, и аминокиселини (ги содржи сите осум есенцијални).

Иако веројатно сте навикнати на варена хељда, во овој случај станува збор за сирови зрна, кои набабруваат кога се потопуваат во кефир.

Таквата хељда е исклучително хранлива, но нема да погрешите ако консумирате и варена хељда.

За најдобри резултати, важно е редовно да ги консумирате овие две намирници, секојдневно, во текот на две недели, според рецептот подолу.

Исто така, доколку можете, наместо да купувате кефир, консумирајте домашен кефир, кој можете сами да го направите дома.

Хељда и кефир – рецепт за здраво слабеење

Подготовка на појадок и вечера:

Претходната вечер, ставете една лажица сирова хељда во чаша кефир и оставете да отстои до утрото.

Следното утро, вашиот здрав оброк од кефир и хељда е подготвен за консумирање (јадете го на празен стомак). Препорачливо е да не јадете ништо во следните четири часа.

Веднаш по појадокот, додадете уште една лажица хељда во чаша кефир и оставете да отстои до вечерта. Консумирајте ја за вечера.

Можете да јадете неколку парчиња сезонско овошје и зеленчук во текот на денот.

Пијте многу течности. Избегнувајте сол, како и бел шеќер и други засладувачи.

Ако не можете да јадете сирова хељда, гответе ја според упатствата на пакувањето и дури потоа измешајте ја со кефир.

Придобивки од хељдата и кефирот за витка фигура и здравје

Тие се одлични за чистење на цревата и стимулирање на варењето на храната.

    Ферментираниот млечен производ кефир содржи повеќе од 20 различни корисни микроорганизми.

    Благодарение на ова, ја нормализира цревната микрофлора и го подобрува функционирањето на дигестивниот систем.

    Бидејќи ја стимулира цревната перисталтика, кефирот помага и во чистењето на цревата од токсини и отпадни материи, што на крајот помага при губење на тежината. Ова здраво дуо помага и во чистење на крвта од токсини.

    Хељдата помага во обновувањето на клетките на црниот дроб и ја подобрува функцијата на овој орган како важен филтер во телото. Исто така, ја стимулира работата на бубрезите и панкреасот.

    Го поттикнуваат здравото слабеење

      Хељдата содржи сложени јаглехидрати, што создава долготрајно чувство на ситост.

      Благодарение на ова, ќе избегнете чести напади на глад, што сигурно ќе ви помогне да започнете со губење на тежината на здрав начин.

      Овие две намирници помагаат во елиминирање на вишокот течности од телото и за намалување на отоци.

      Со нивно редовно консумирање, можете да изгубите повеќе од четири килограми за две недели.

      Одлични се за срцето и крвта

        Ако страдате од висок крвен притисок, хељдата и кефирот ќе ви помогнат да го намалите. Благодарение на ова, со нивното консумирање ќе го одржите и здравјето на срцето и крвните садови.

        Ова диететско дуо ќе им помогне и на сите оние кои страдаат од анемија, благодарение на содржината на железо и создавањето на клучен хемоглобин.

        Помагаат во спречување на дијабетес

          Бидејќи се богати со магнезиум и калциум, хељдата и кефирот помагаат во нормализирање на метаболизмот на јаглехидратите и имаат низок гликемиски индекс, што значи дека спречуваат ненадејни скокови на шеќерот во крвта.

          Токму затоа ова е одлична храна за сите оние кои имаат зголемен ризик од дијабетес тип 2.

          Тие се одлични за здравјето на кожата, косата и ноктите

            Хељдата е богата со лизин, аминокиселина која, како компонента на колагенот и кератинот, е важна за здравјето на кожата и одржувањето на младешкиот изглед.

            Исто така, благодарение на бројните хранливи материи, оваа псевдо-житарка ги зајакнува и ноктите и косата.