Студијата, финансирана од Светската здравствена организација, покажала дека само 20 грама зрна дневно го намалува ризикот од смрт кај сите возрасти за околу 8 проценти.
Гравот и воопшто, сите зрна односно, мешункасти растенија, се суперхрана. Во просек, се состојат од 21% протеини, 77% сложени јаглехидрати (оние кои обезбедуваат бавна и постојана енергија, наместо скокот што го добивате од рафинираните јаглехидрати како белото брашно) и само неколку проценти масти. Исто така е одличен извор на растителни влакна. Тоа е евтина и сестрана намирница, доаѓа во различни текстури и има повеќе хранливи материи по грам од која било друга храна на Земјата.
Клучна улога во долговечноста
Исхраната во т.н. „Сини зони“ често се поврзува со консумирање храна богата со хранливи материи од растително потекло, а гравот има истакнато место во оваа исхрана. Сините зони се региони низ целиот свет каде што луѓето живеат подолг и поздрав живот, а нивната исхрана се карактеризира со изобилство на интегрална храна, ограничен број преработени производи и силен акцент на состојки од растително потекло.
Зрната, кои вклучуваат низа мешунки како што се леќа, наут, црн грав и грав, се основна состојка во овие диети и играат клучна улога во промовирањето на долговечноста и благосостојбата.
Зрно – хранливо како ниедна друга намирница во светот
Зрната се одличен извор на растителни протеини, што ги прави суштинска компонента на исхраната „Сина зона“. Протеините се од витално значење за одржување на мускулната маса, поправка на ткивото и поддршка на целокупните телесни функции. За разлика од животинските протеини, зрната имаат мноштво придобивки, како што се ниското ниво на заситени масти и холестерол, што придонесува за здравјето на срцето и го намалува ризикот од хронични заболувања.
Влакната се уште еден клучен елемент што ги прави камен-темелник на исхраната „Сина зона“. Храната богата со растителни влакна е поврзана со бројни здравствени придобивки, вклучувајќи подобрено варење, регулирање на телесната тежина и намалено ниво на холестерол.
Гравот е богат со растворливи и нерастворливи влакна, кои помагаат во одржувањето на здрава цревна флора и го поттикнуваат редовното празнење на цревата. Оваа содржина на влакна, исто така, помага во регулирањето на нивото на шеќер во крвта, намалувајќи го ризикот од дијабетес тип 2.
Една од основните карактеристики на гравот е неговиот низок гликемиски индекс (ГИ), што значи дека има помало влијание врз нивото на шеќер во крвта. Ова е особено вредно за спречување на скокови и падови на шеќерот во крвта, што го прави идеален избор за луѓе кои се загрижени поради дијабетес или за оние кои сакаат да одржат стабилни нивоа на енергија во текот на денот.
Сестраност на менито
Од супи и чорби до салати и сосови, зрната може да се подготвуваат на бројни начини, според различни вкусови и кулинарски традиции. Нивната прилагодливост во готвењето овозможува голема креативност во кујната.
Покрај тоа, полни се со низа есенцијални хранливи материи, вклучувајќи сложени јаглехидрати, витамини (како фолна киселина и витамини од групата Б), минерали (како железо, магнезиум и калиум) и антиоксиданти. Овие хранливи материи делуваат синергистички за да ја поддржат имунолошката функција, здравјето на коските и целокупната виталност.
Вкусна и хранлива поддршка за целокупното здравје и виталност
Во контекст на исхраната „Сина зона“, каде што фокусот е на цела, минимално преработена храна, зрната се издвојуваат како совршен пример за храна што ја отелотворува оваа филозофија. Нивната природна состојба гарантира дека тие ја задржуваат максималната количина на хранливи материи и соединенија кои го промовираат здравјето.
Консумирањето на разновидни зрна во комбинација со друга растителна храна како што се зеленчук, овошје, интегрални житарки, јаткасти плодови и семиња, како што е вообичаено во диетите во Сината зона, обезбедува добро заокружен нутритивен профил што придонесува за долговечност и благосостојба.