Ако мислите дека е премногу комплицирано па се плашите да пробате и да направите сопствен стартер за кисело тесто, имаме едноставен рецепт, во неколку чекори. Потребни ви се само 6-7 дена и две состојки.
Еве што треба да правите за да одгледате сопствен квасец за подготовка на оној превкусен, крцкав, кисел леб?
Состојки:
100 г ‘ржано брашно од цело зрно или интегрално пченично брашно
500 г повеќенаменско брашно, кое се користи за одржување и хранење на квасецот
950 мл филтрирана вода, собна температура
Како да го одржувате стартерот:
Оние кои често печат можат да го чуваат на собна температура. За да го користите стартерот, фрлете дел и нахранете го и почекајте да го достигне својот врв, 4-6 часа, а потоа земете го делот кој ви е потребен за рецептот. Ако печете еднаш неделно, чувајте го стартерот во фрижидер.
Еднаш неделно, фрлете дел од стартерот и нахранете го, а потоа оставете го да отстои на собна температура 1 до 2 часа пред да го вратите во фрижидер.
Ако печете, извадете го од фрижидер и оставете го да се отстои преку ноќ на собна температура. Отфрлете дел и нахранете го. Кога квасецот ќе го достигне врвот, извадете ја порцијата потребна за рецептот, а потоа нахранете го и ставете го во фрижидер.
Рецепт за почетници:
Ден 1:
Прво, подгответе го дивиот квасец или стартер. Запишете ја тежината на теглата во грамови пред да додадете што било и означете ја теглата со почетниот датум за полесно следење. Додадете 100 грама интегрално пченично или ‘ржано брашно и 100 грама вода. Добро измешајте со вилушка (ќе биде многу густо). Покријте лабаво со капак и оставете да отстои на собна температура 24 часа. Ставете ластиче околу теглата за да го означите растот на стартерот. Означете ја теглата со датумот за следење.
Ден 2: Може да видите неколку мали меурчиња или ќе изгледа потполно исто. Оставете ја да отстои уште 24 часа.
Ден 3:
Извадете и фрлете половина од стартерот. Треба да ви останат 100 грама стартер. Додадете 100 грама универзално брашно и 100 мл вода на собна температура. Добро измешајте, покријте лабаво и оставете да отстои на собна температура 24 часа.
Ден 4:
Извадете и фрлете сè освен 100 грама стартер. Додадете 100 грама брашно за сите намени и 100 грама вода на собна температура. Добро измешајте, изгребете ги страните на теглата, покријте лабаво и оставете да отстои 24 часа. Ако стартерот се забави на 4-тиот ден без очигледна причина, само продолжете да го храните – ќе се врати во нормала.
Ден 5:
Извадете и фрлете сè освен 100 грама стартер. Додадете 100 грама брашно за сите намени и 100 мл вода на собна температура. Добро измешајте, изгребете ги страните на теглата, покријте лабаво и оставете да отстои 24 часа.
Ден 6-7:
Извадете и фрлете сè освен 100 грама стартер. Додадете 100 грама брашно за сите намени и 100 мл вода на собна температура. Добро измешајте, изгребете ги страните на теглата, покријте лабаво и оставете да отстои додека не се дуплира волуменот.
Тестирање на стартерот
Кога стартерот е готов, треба да го достигне својот врв помеѓу 4-6 часа и да почне да се намалува по 12 часа. Треба да мириса кисело и пријатно, затоа ставете една лажичка од стартерот во сад со вода. Ако лебди, доволно е здраво за употреба во рецепти. Ако стартерот не е готов до 7-миот ден, продолжете да го храните според овој распоред. Може да потрае малку подолго во зависност од многу фактори – како што се употребеното брашно и околината.