Најмоќниот сојузник во намалувањето на холестеролот! Лекот се крие во пет намирници

Фото: Freepik
411

Според американскиот кардиолог, д-р Елизабет Клодас, намалувањето на LDL холестеролот е еден од најефикасните начини за спречување на срцеви заболувања, а најмоќниот природен сојузник во овој процес се диететските влакна

Здравјето на срцето е основа на долг и квалитетен живот. Според д-р Елизабет Клодас, американски кардиолог, најважниот сојузник во борбата против лошиот холестерол не се ниту скапите лекови ниту егзотичните супернамирници – туку влакната.

Намалувањето на LDL холестеролот, кој е „лошиот“ холестерол, е еден од најефикасните начини за спречување на срцеви заболувања, а најмоќниот природен сојузник во овој процес се диететските влакна, вели д-р Клодас, која досега советувала илјадници пациенти и објавила бројни научни трудови.

Повеќето европски упатства за исхрана препорачуваат дневен внес на диететски влакна помеѓу 25 и 35 г за возрасни (30-35 г за мажи и 25-32 г за жени). Сепак, факт е дека консумираме значително помалку.

Пет секојдневни намирници што треба да се јадат

Затоа, Клодас истакнала пет намирници што ги јаде секој ден за да го одржи здравјето на срцето и да го намали холестеролот, за кои верува дека секој треба почесто да ги вклучува во своите менија.

Овесни снегулки

Половина чаша дневно обезбедува добра количина на растителни влакна, а дополнителната придобивка се антиоксидантите кои ја подобруваат функцијата на крвните садови и помагаат во намалувањето на крвниот притисок. Овесот може да се подготви сиров, како дел од гранола направена со мелени јаткасти плодови што ги посипувате врз јогурт, или варена со боровинки и цимет.

Наут во салата, чорба или печен за грицкање

Богат е со калиум и магнезиум, важни минерали за регулирање на крвниот притисок. Една чаша наут содржи речиси 15 грама протеини, 12 грама растителни влакна и четвртина од дневните потреби за железо.

Рукола за здрав имунолошки систем и добар вид

Оваа лисната салата со препознатлив луткаст вкус е одличен извор на бета-каротен, кој се претвора во витамин А во телото, што е важно за здрав вид, кожа и имунитет. Две чаши рукола имаат само 10 калории, но и еден грам влакна.

Бадеми како секојдневна навика

Една шака сирови бадеми обезбедува три и пол грама влакна, шест грама протеини и речиси 40 проценти од препорачаниот дневен внес на витамин Е. Заедно со бадемите, чиата и лененото семе се исто така одлични извори на влакна, протеини и омега-3 масни киселини.

Авокадо како неочекуван извор на влакна

Едно просечно авокадо содржи дури 14 грама влакна. Покрај тоа, богато е со витамини, минерали и здрави масти, сè во пакет од нешто повеќе од 300 калории.

Овие намирници не се корисни само за намалување на холестеролот, туку го хранат и срцето, ги поддржуваат крвните садови и придонесуваат за долговечност – вели д-р Клодас, која е воедно и авторка на книгата Slay the Giant: The Power of Prevention in Defeating Heart Disease („Убиј го џинот: Моќта на превенцијата во победата над срцевите заболувања“).