Која е најдобра, а која најлоша храна за време на жештините?

Фото: Pexels
41

Летото со себе носи подолги денови, високи температури и изобилие од свежи производи. Што е најдобро да се јаде, а што треба да избегнуваме во текот на жешките месеци

Жешкото време бара промена на навиките во исхраната. Секако, кога е жешко и нормално се намалува апетитот, но изборот на вистинската храна може да ви помогне да го одржите нивото на енергија и да ги избегнете вообичаените здравствени проблеми во лето. 

Еве која храна треба да ја консумирате во лето

Овошје и зеленчук:

Лубеница: Богата е со вода и електролити и е совршена за хидратација.

Краставица: Уште еден хидратантен зеленчук кој може да се јаде сиров или да се додаде во салати и пијалаци.

Бобинки: Јагодите, боровинките и малините се богати со антиоксиданти и вода.

Зелен зеленчук:

Спанаќ и зелена салата: тие се лесни и освежителни, совршени за салати.

Рукола: Одлична како додаток во многу јадења.

Лесни протеини:

Пилешко на скара: Посно и лесно сварливо, што го прави одличен извор на протеини без да му создава премногу тешкотии на варењето.

Риба: особено мрсна риба како лососот, која обезбедува есенцијални омега-3 масни киселини.

Цели зрна:

Киноа и кафеав ориз: Овие зрна се полесни и обезбедуваат одржлива енергија без да предизвикаат надуеност.

Билки и зачини:

Нане и босилек: Овие билки може да се додадат во пијалаци и јадења за освежителен вкус.

Ѓумбир: Познат по неговите дигестивни придобивки, ѓумбирот може да се додаде во пијалаците и оброци.

Алтернативи на млечни производи:

Јогурт: По можност обичен или грчки јогурт, кој разладува и го помага варењето.

Кокосово млеко: Може да се користи во смути и десерти за тропски вкус.

Освежителни пијалоци:

Вода со вкус: Додадете овошје како лимон, краставица или нане во вашата вода за дополнителен вкус и хидратација.

Билни чаеви: Ледените билни чаеви како камилица или нане се смирувачки и разладувачки.

Храна што треба да се избегнува во лето

Тешка, мрсна храна:

Пржена храна: Тешко се вари и може да ве натера да се чувствувате тромаво.

Брза храна: често богата со нездрави масти и сол, што може да доведе до дехидрација.

Зачинета храна:

Лути пиперки и тешки зачини: тие можат да ја зголемат телесната температура и да предизвикаат непријатност во топлината.

Засладена храна и пијалоци:

Газирани и зашеќерени пијалаци: можат да доведат до дехидрација и пад на енергијата.

Сладолед и други слатки: Иако се примамливи, тие можат да предизвикаат брз скок на шеќерот во крвта, проследен со  брз пад.

Преработена храна:

Пакувани грицки: често се богати со натриум и конзерванси, што може да доведе до надуеност и дехидрација.

Конзервирана храна: може да содржи високо ниво на натриум и ја нема  свежината на сезонските производи.

Алкохол:

Пиво, вино и друг алкохол: Алкохолот може да доведе до дехидрација и да ја намали вашата способност да ја регулирате телесната температура.