Три за педесет денари! Тиквичките се занемарен зеленчук кој делува како превенција за 3 хронични болести
Освен што се најевтина намирница во летниот период, тиквичките се навистина разновидни во употребата, имаат малку калории, а многу здравствени придобивки. Нутриционистите откриваат зошто треба да ги јадеме секој ден
Во нашата земја, најчеста е светло зелената сорта тиквички, додека жолтата и темно зелената се консумираат повеќе низ целиот свет. Колку и да не се вашиот омилен зеленчук, имајте на ум дека тиквичките се неверојатно здрави и корисни за организмот.
Тие се сезонски, летен зеленчук, а ботанички се всушност овошје – летна тиква од семејството Cucurbitaceae, заедно со дињите и краставиците. Освен тоа, тие се навистина најевтините намирници периодов. На пазарите обично три тиквички се продаваат за само педесет денари.
Со оглед на тоа што се богати со хранливи материи, а исто така и со малку калории, нивното редовно консумирање може да има разни здравствени придобивки.
Тиквичките се богати со вода, влакна, витамини… Тие се нискокалорична храна со висока содржина на витамин А, а во 225 грама варени тиквички, просечната количина на витамини и минерали задоволува до 20 проценти од препорачаните дневни количини.
Тиквичките се богати со антиоксиданти (како што се витамин Ц и полифеноли) кои помагаат во регулирањето на крвниот притисок, намалувањето на холестеролот и заштитата на крвните садови. Витаминот А влијае на имунитетот и го подобрува видот, а ако консумираме тиквички секој ден, ќе внесеме до 40 проценти од препорачаните дневни количини на овој витамин.
Тие се богати со вода и влакна, што го подобрува варењето, спречува запек и подобра цревна подвижност, влијаејќи на намалување на воспалителните процеси во нив, па дури и на развојот на воспалителни заболувања.
Познато е дека влакната се важни за регулирање на нивото на шеќер во крвта, како и за поздраво срце, а исто така се богати со лутеин, зеаксантин, витамин К и магнезиум, кои помагаат во зајакнувањето на коските.
Истражувањата покажаа дека екстрактите од семки од тиквички можат да помогнат во ограничувањето на хиперплазијата на простатата, што ги одразува проблемите со уринарниот систем и сексуалната дисфункција кај мажите, а екстрактите од кора од тиквички можат да влијаат на постабилни нивоа на тироидни хормони.
Благодарение на нивниот богат нутритивен состав и ниската калорична вредност, тиквичките можат да придонесат за превенција и намалување на ризикот од развој на неколку хронични заболувања. Експертите истакнуваат три хронични заболувања за кои се верува дека тиквичките можат да ги спречат:
Кардиоваскуларни заболувања
Тиквичките можат да придонесат за здравјето на срцето. Тие се богати со калиум, магнезиум и антиоксиданти кои помагаат во регулирањето на крвниот притисок, намалувањето на холестеролот и заштитата на крвните садови. Тие го намалуваат ризикот од хипертензија, атеросклероза и срцев удар.
Високата содржина на влакна во тиквичките може да биде во голема мера одговорна бидејќи студиите покажуваат дека луѓето кои јадат повеќе влакна имаат помал ризик од срцеви заболувања. Пектинот, вид растворливи влакна што се наоѓаат во тиквичките, се чини дека е особено ефикасен во намалувањето на вкупните и „лошите“ нивоа на LDL холестерол.
Калиумот, со кој тиквичките се богати, може да помогне во намалувањето на високиот крвен притисок со ширење на крвните садови, а поздравиот крвен притисок е поврзан со помал ризик од срцеви заболувања и мозочен удар.
Уште повеќе, исхраната богата со каротеноиди – исто така пронајдени во тиквичките – е посебна заштита од срцеви заболувања.
Дијабетес тип 2
Тиквичките имаат низок гликемиски индекс и се богати со растителни влакна, особено кога се јадат со кора. Ја подобруваат контролата на шеќерот во крвта, ја зголемуваат чувствителноста на инсулин и ја забавуваат апсорпцијата на гликоза.
Тиквичките можат да помогнат во намалувањето на нивото на шеќер во крвта кај луѓе со дијабетес тип 2. Со 3 грама јаглехидрати на 225 грама варен плод, тиквичките се одлична алтернатива на тестенините со ниска содржина на јаглехидрати за оние кои сакаат да го намалат внесот на јаглехидрати. Диетите со ниска содржина на јаглехидрати можат значително да го намалат нивото на шеќер во крвта и инсулин, што може да помогне во одржувањето на стабилно ниво на шеќер во крвта и да ја намалат потребата од лекови кај луѓе со дијабетес тип 2.
Покрај тоа, влакната во тиквичките помагаат во стабилизирање на нивото на шеќер во крвта, спречувајќи го нивното зголемување по оброците. Влакната што се наоѓаат во тиквичките, исто така, можат да помогнат во зголемувањето на чувствителноста на инсулин, што исто така може да помогне во стабилизирањето на шеќерот во крвта.
Проблеми со варењето и заболувања на цревата
Влакната во тиквичките го поттикнуваат редовното празнење на цревата, одржуваат здрав микробиом и го поттикнуваат здравото варење и спречуваат заболувања на цревата на неколку начини. Покрај тоа, го намалуваат ризикот од запек, дивертикулоза, хемороиди, па дури и колоректален карцином.
Тиквичките содржат и растворливи и нерастворливи влакна и се богати со вода. Нерастворливите влакна додаваат волумен на столицата и помагаат храната полесно да се движи низ цревата, дополнително намалувајќи го ризикот од запек. Оваа придобивка се зголемува со консумирање доволно течности во исхраната.
Растворливите влакна ги хранат корисните бактерии што живеат во цревата, а за возврат, овие пријателски бактерии произведуваат масни киселини со краток синџир (SCFAs) кои ги хранат клетките на цревата. Уште повеќе, SCFAs можат да помогнат во намалувањето на воспалението и симптомите на одредени цревни нарушувања, како што се синдром на иритабилни црева, Кронова болест и улцерозен колитис.