Како да нарасне тестото и без квасец – 2 брзи трикови кои проверено делуваат

Фото: Unsplash
62

Ако немате квасец или време за чекање, овие два едноставни трика ќе ви помогнат тестото да нарасне брзо и без грешки.


Ако немате време да чекате тестото да нарасне природно или едноставно немате квасец при рака, не грижете се – со овие два едноставни трика, тестото ќе биде меко, воздушесто и нараснато како да сте го оставиле на топло со часови.

Совет:
Ако правите пита, погача или солени ролнички, овој метод ќе ви заштеди време, а вкусот ќе остане домашен и проверен.

Направете „топла комора“ во рерната

    Наместо да чекате еден час тестото да нарасне на собна температура, користете мал трик:

    Загрејте ја водата до вриење и истурете ја во сад отпорен на топлина. Ставете го овој сад на дното од рерната што е исклучена. Ставете го садот со тестото, претходно покриен со проѕирна фолија, на решетката над него. Пареата и топлината ќе создадат идеални услови, па тестото ќе нарасне за само 5-6 минути, како да стоело многу подолго.

    Важно е рерната да биде исклучена – само топлината од пареата е доволна.

    Заменете го квасецот со прашок за пециво

      Во ситуации кога немате квасец, можете да користите прашок за пециво како замена. Нема да даде ист вкус како квасецот, но ќе помогне тестото да нарасне и да биде меко.

      Само бидете внимателни со количината – премногу прашок може да предизвика тестото да нарасне премногу брзо и да се распука за време на печењето. Обично е доволна 1 рамна лажичка на 500 г брашно. Исто така, не го ставајте веднаш тестото во рерна – оставете го да отстои 10-15 минути на топло место за да се активираат состојките и тестото да се опушти, па резултатот ќе биде уште подобар.