Правењето домашни кори за пита може да бара малку вештина и време, но вкусот и мирисот што ги добивате се ненадминливи.
Правењето пити од готови кори е брзо и лесно денес – сè што ви треба се неколку основни состојки од фрижидерот, а рерната ќе ја заврши работата за еден час. Сепак, ништо не може да го замени мирисот и вкусот на вистинска, домашна пита со рачно развлечени кори. Тоа е занает што некогаш се подразбирал во секоја кујна, а денес полека му се враќаме – поради вкусот, но и поради чувството на создавање нешто посебно.
Совет:
За да ги направите корите полесни за развлекување без да се скинат, оставете го тестото да отстои најмалку 30 минути – колку подолго отстојува, толку поеластично и пофлексибилно ќе биде.
Тестото за домашни кори се прави од брашно, сол и млака вода. Некои домаќинки додаваат и малку оцет или масло за еластичност, но основата е едноставна. Од замесеното, мазно и меко тесто се прават топчиња и се оставаат да отстојат најмалку 30 минути, покриени со крпа, за да се олабави глутенот и полесно да се расука.
Откако тестото ќе се одмори, секое топче прво се расукува со сукало во тенок круг, а потоа се префрла на набрашнета подлога (чаршав). Тогаш внимателно се расукува од средината кон рабовите, додека не стане речиси проѕирно – доволно тенко за да се види низ него шарата на чаршавот. Ова бара стабилна рака, трпение и малку чувство, но не е невозможно дури ни за почетници. Ако тестото се скине, тоа е знак дека му треба малку повеќе одмор или дека премногу сте го растегнале.
Откако кората ќе се растегне, се посипува со филот по ваш избор – сирење, спанаќ, компири, јаболка – и внимателно се завиткува со помош на чаршавот. Така формираната пита се става во намастен плех и се пече како и секоја друга, додека не добие златно-кафеава боја и не замириса убаво низ целата куќа.
Домашните кори бараат повеќе труд и време од оние купени од продавница, но секоја минута вложена во нив, вреди. Не само поради вкусот, туку и поради гордоста што ја чувствувате кога знаете дека сè сте направиле сами – од брашното до питата.