Старите добри сусамки

Фото: Арт кујна
42

Еден од вкусовите кој сигурно многумина од вас ги потсетува на детството е сигурно и оној на старите добри сусамки

Кога ќе ја најдете старата тетратка со рецепти од мајка ви, дури и без детални упатства за постапките, потрудете се да направите нешто од неа.

Еден од вкусовите кој сигурно многумина од вас ќе ги потсети на детството е сигурно и оној на старите добри сусамки.

Еве го рецептот:

Состојки:

200 г путер

9 рамни лажици шеќер

2 жолчки

200 г путер

1 шолјичка млеко

1/2 прашок за пециво

500 г брашно

За премачкување:

2 белки

100 грама сусам

Приготвување:

Изматете го путерот омекнат на собна температура заедно со шеќерот.

Потоа додадете ги жолчките, млекото и брашното измешано со прашок за пециво.

Замесете тесто и земајте од него со мала лажичка па направете топчиња. Засукајте ги меѓу дланките и свиткајте ги како потковици.

Ставајте ги прво во изматените белки, а потоа валкајте ги во сусам.

Наредете ги сусамките во тепсија и печете ги во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути.