Секој ден по 22 бадеми за здравје: Можат да го намалат ризикот од дијабетес тип 2, хипертензија, Алцхајмер и рак

80

Само 22 бадеми дневно можат да го намалат ризикот од дијабетес тип 2, висок крвен притисок, Алцхајмерова болест и рак. Наодите дополнително ја потврдуваат важноста на храната богата со антиоксиданти за одржување на здравјето


Бадемите се присутни од многу одамна и се сметаат за еден од најздравите јаткасти плодови и храна воопшто. Овој факт е поткрепен со ново истражување кое сугерира дека една шака бадеми дневно може да помогне во заштитата на нашите клетки од оштетување и да придонесе за долгорочно здравје.

Според неодамнешна студија објавена во списанието Scientific Reports, а објавена од Medical News Today, консумирањето повеќе од 60 грама бадеми дневно (околу 22 бадеми) е поврзано со намалени нивоа на оксидативен стрес, состојба поврзана со стареење и хронични заболувања.

Што е оксидативен стрес?

Нашето тело постојано одржува рамнотежа помеѓу слободните радикали, нестабилни молекули кои можат да ги оштетат клетките и антиоксидантите, кои ги неутрализираат. Кога се јавува нерамнотежа, се јавува оксидативен стрес, кој го поврзуваме со бројни состојби како што се дијабетес тип 2, висок крвен притисок, Алцхајмерова болест и рак.

Може да биде под влијание на нездрави животни навики, како што се пушење, прекумерна консумација на алкохол, лоша исхрана и недостаток на физичка активност, како и фактори на животната средина како што се загадувањето и зрачењето.

Корист од бадемите според истражувањето

Во претходно споменатото истражување, научниците анализирале осум различни студии во кои учествувале повеќе од 400 луѓе, вклучувајќи здрави луѓе, дебели луѓе, пушачи и пациенти со хронични заболувања како што е коронарна срцева болест.

Резултатите покажале дека луѓето кои јаделе повеќе од 60 грама бадеми дневно имале пониски нивоа на биомаркери на оштетување на клетките, вклучувајќи малондиалдехид (MDA) и 8-хидрокси-2′-деоксигванозин (8-OHdG). Тие исто така имале посилна антиоксидантна одбрана и малку намалени нивоа на урична киселина како уште еден индикатор за подобро оксидативно здравје.

– Бадемите се богати со витамин Е и полифеноли, моќни антиоксиданти. Значи, оваа студија дополнително го потврдува она што го знаеме со години – бадемите не се само здрава ужина, туку можат да имаат и мерливи биолошки ефекти“, изјавил за Medical News Today д-р Росарио Лигрести, шеф на гастроентерологија во Универзитетскиот медицински центар Хакенсак.

Не заборавајте ги калориите

Сепак, пред да побрзате да земете кеса бадеми, бидете свесни дека овие јатки се богати со калории. Приближно 60 грама содржат околу 350 калории.

Како да ги вклучите бадемите во вашата исхрана?

Нутриционистката Моник Ричард предлага да ги користите бадемите на следниве начини:

ги препечувате накратко и ги додавате во салати, супи или колачи
направете намаз со малку сол или мед
исечени и додадени во вок јадења, тестенини или оброци со ориз
додадени во гранола, мешавина од сладолед или со овошје и темно чоколадо
Иако бадемите сами по себе нема да ја заменат балансираната исхрана и здравиот начин на живот, тие сепак можат да послужат како едноставен и ефикасен дневен ритуал што помага во заштитата на нашите клетки, односно нашето здравје.