Буковките содржат витамин Д, идеални се за висок холестерол и слабеење
Истражувањата велат дека оваа печурка има антивирусни, имуномодулациски, антиоксидантни и антидијабетични својства, а содржи и бета-глукани кои помагаат во намалување на нивото на холестерол во крвта.
Буковките имаат исклучителен нутритивен профил. Тие се добар избор за луѓето кои се на диета без глутен, помагаат во одржување на силен имунолошки систем и се корисна нискокалорична храна богата со хранливи материи.
Буковката и најважните потенцијални здравствени придобивки
Поради позитивните здравствени придобивки, буковката со векови е дел од исхраната и народната
медицина.
Нејзините најзначајни потенцијални здравствени придобивки вклучуваат:
спречување на остеопороза и артритис
зголемување на нивото на витамин Д
помага во одржување на нормално ниво на крвен притисок
намалување на нивото на лошиот холестерол
борба против анемија
богата со антиоксиданти
потенцијални антиканцерогени својства и заштита од рак
зголемена минерална густина на коските
регулирање на нивото на инсулин во телото
нискокалорична и помага при слабеење
зајакнување на имунолошкиот систем преку детоксикација на телото.
Еве ги најимпресивните придобивки од буковката, избрани од експерти за исхрана врз основа на
резултатите од клиничките истражувања.
Буковката ги уништува слободните радикали
Плеуранот, полисахарид кој се наоѓа во буковките, е моќен антиоксидант кој помага да се заштитат
клетките на телото од оштетување на слободните радикали.
Антиоксидантите помагаат во борбата против слободните радикали, кои можат да предизвикаат
срцеви и малигни заболувања. Антиоксидантите имаат значајна функција во зајакнување на
имунолошкиот систем и спречување на предвремено стареење на кожата.
Срцето може да биде поздраво ако консумираме буковки
Буковките содржат бета-глукани кои помагаат да се намали нивото на холестерол во крвта и да се
подобри здравјето на срцето. Исто така, бета-глуканите можат да го променат нивото на
холестерол со тоа што ќе влијаат на неговата подобра апсорпција. Во нив има и калиум, кој исто
така е потребен за добар невролошки статус и мускулна сила. И ловастатинот, кој се наоѓа во
буковката, придонесува за подобра контрола на нивото на холестерол во крвта.
Витаминот Б3 во буковките помага во одржување на рамнотежата на триглицеридите и
соодветното ниво на холестерол, што го намалува ризикот од атеросклероза.
Витаминот Б3 е исто така неопходен за контрола на производството на хистамин, кој е корисен за
здравјето на срцето.
Буковката е одличен извор на витамин Д и витамини од групата Б: Превенција од дијабетес
Буковките се богати со витамини од групата Б, кои се од големо значење за растот и развојот на
органите како и нивната функција.
Витамините од групата Б, особено витаминот Б3 можат да помогнат во разградувањето на
липидите, јаглехидратите и протеините во нашата исхрана, што е начин за производство на
енергија.
Овој вид печурки има најмногу ниацин од сите сорти. Само 100 грама обезбедува повеќе од
половина од дневните потреби за витамин Б3.
Содржината на витамин Д или холекалциферол е многу висока во буковките, овој витамин, меѓу
другото, учествува и во одржување на рамнотежата на инсулинот во телото.
Калциумот е неопходен за ефикасно ослободување на хормонот инсулин, а го има и во буковките.
Содржината на витамин Д во овие печурки помага да се намалат воспалителните процеси и да се
подобри функционалноста на инсулинскиот хормон. Сето ова влијае на помал ризик од дијабетес
од двата типа (I и II).
Витаминот Д ни треба за производство и зајакнување на здравите клетки и за борба против други
автоимуни нарушувања.
Потенцијални антиканцерогени ефекти
Некои студии велат дека некои состојки од буковките го инхибираат развојот на рак на дебелото
црево и клетките на ракот на дојката.
Тие функционираат така што ги спречуваат клетките на ракот да метастазираат. Гликопротеинот од
буковките, исто така, природно ја стимулира антиканцерогената реакција на телото.
Повеќекратните студии покажаа дека полисахаридите кои се наоѓаат во изобилство во овие
печурки помагаат да се спречи растот на туморот.
На пример, специфичниот полисахарид на плеврата има потенцијали во борбата против ракот на
дебелото црево, а другите состојки исто така помагаат да се спречи ракот со намалување на
оштетувањето на ДНК.
Придобивки за имунолошкиот и невролошкиот систем
Буковките се богати со минерали и витамини Б3, Б5, Б6, Д и А, од кои сите се неопходни за
функционирање на леукоцитите. Тие се богати со фосфор, магнезиум, калциум, соли, железо и
цинк, неопходни за човечкото тело да развие силен имунитет.
Допаминот и серотонинот се важни за одржување на нашето ментално здравје, а содржината на
бакар во буковките го овозможува тоа. Рамнотежата на овие важни супстанции влијае на нашето
расположение, способност за фокусирање и продуктивност. Исто така, остригите содржат
повеќекорисна фолна киселина.
Помош во лекувањето на анемија
Овие печурки содржат голем број на витамини и минерали кои помагаат во спречување на анемија
преку стимулирање на механизмот за производство на крв во телото.
Витаминот Б2 е еден од тие витамини. Неопходен е за нормално лачење на хормоните, а заедно со
различните минерали го поддржува рамномерното движење на кислородот во организмот притоа
овозможувајќи разградување и складирање на железото во депоата.
Корисни се и за нашите заби
Калциумот, фосфорот и витаминот Д се неопходни за оралното здравје и одржување на густината
на коските (особено густината на коските на вилицата).
Буковките имаат високо ниво на овие три хранливи материи, кои го подобруваат здравјето на
забите преку зајакнување на забната глеѓ.
Исто така, витаминот Д е неопходен за коските да апсорбираат соодветно количество калциум и да
ја зајакнат структурата на забите.
Овој важен витамин ја ублажува иритацијата на непцата.
Идеален за луѓе кои сакаат да ослабат и да не се здебелат за време на бременоста
Еве пример за идеална диетална храна, без глутен, нискокалорична, без маснотии и богата со
влакна, која ни помага да останеме сити долго време. Од истите причини се препорачуваат и за
трудници.
Антивоспалителни својства на буковката
Според истражувањата, состојките од буковката може да ги намалат воспалителните процеси во
телото. Намалувањето на воспалението помага во лекувањето на разни воспалителни болести, од
ревматоиден артритис до воспалителни болести на цревата. Ерготионеинот, кој делува како
антиоксидант и го намалува системското воспаление, се наоѓа во големи количини во буковките.
Исто така, ерготионеинот може да помогне да се намали формирањето на наслаги во артериите.