Дали би пробале нешто вакво? Јапонски топчиња од ориз со пот, обликувани во пазувите на готвачите

Фото: Freepik
71

Неконвенционалната техника на приготвување вклучува прецизна подготовка. Предходно, сите делови од телото кои доаѓаат во контакт со храната подлежат на темелна дезинфекција. Потоа готвачот треба да се испоти и да ги обликува топчињата во своите пазуви

Во Јапонија, неодамнешниот тренд во гастрономијата кој вклучува Онигири или топчиња од ориз,

привлече внимание поради својот неконвенционален пристап.

Наместо традиционалниот метод на обликување со рацете, некои млади готвачи ги користат

пазувите за да ги месат и обликуваат овие култни закуски.

Овој уникатен метод, кој стана популарен на социјалните мрежи, донесе нов пресврт во јапонската

гастрономска култура.

Пред да започнат со процесот, сите делови од телото кои доаѓаат во контакт со храната подлежат

на темелна дезинфекција.

Готвачите потоа се впуштаат во физичка активност за да предизвикаат потење, користејќи ги

пазувите наместо рацете за да ги обликуваат топчињата од ориз.

Изненадувачки, овие деликатеси направени во пазувите, наводно, се продаваат по цени дури десет

пати повисоки од оние на обичните Онигири во одредени ресторани.

Реакциите на клиентите на овие оризови топчиња обликувани во пазувите се измешани.

Некои пријавуваат дека нема забележлива разлика во вкусот, додека други сметаат дека

концептот е интригантен, но вознемирувачки.

Како одговор, одредени ресторани ја прифатија транспарентноста, прикажувајќи го процесот на

подготовка пред љубопитните посетители.

Научниците размислувале за културните и физиолошките импликации на овој феномен.

Истражувањето од 2013 година го истражува уникатното значење на пазувите, сугерирајќи дека

потта од оваа област содржи феромони кои можат да влијаат на човечките емоции кога ќе се

почувствуваат или ќе се вкусат.

Сепак, не се сите воодушевени од идејата. Новината предизвика жестоки дебати на платформите на

социјалните медиуми.

Додека поддржувачите тврдат дека се додека се почитуваат хигиенските стандарди, нема штета во

истражувањето на кулинарските граници, скептиците изразуваат загриженост за потенцијалните

здравствени ризици поврзани со овој неконвенционален метод на подготовка.

„Овие оризови топчиња можат да ги задоволат табу-желбите на неколку луѓе, се додека се

хигиенски, нема штета“, вели едно лице.

„Тоа е неприфатливо. Што ако готвачот има скриена болест?“

Претпочитам да јадам обични топчиња од ориз“, напишал друг.

Додека се одвиваат дискусиите на интернет, кулинарскиот пејзаж на Јапонија продолжува да нуди

низа интригантни и неконвенционални јадења.

Од озлогласениот нато — јадење со ферментирана соја познат по својата остра арома и леплива

текстура — до колачите со капки дожд кои им пркосат на традиционалните конвенции за десертите, јапонската кујна останува игралиште на иновации и изненадувања.