Чаеви за дијабетес: Го регулираат шеќерот во крвта, го намалуваат воспалението и ја зголемуваат чувствителноста на инсулин!

Фото: Pexels
3.112

Истражувањата потврдуваат дека редовното пиење чај помага во одржување на правилна хидратација на телото, што е од суштинско значење за секој телесен процес, вклучително и за регулирање на шеќерот во крвта.

Дијабетес мелитус, познат и како шеќерна болест, е хронична метаболичка состојба која се карактеризира со високи нивоа на шеќер во крвта поради неможноста на панкреасот да произведе доволна количина на хормонот инсулин или поради намалената чувствителност на телото на инсулин.

Природните чаеви за дијабетес можат да бидат особено корисни бидејќи помагаат во контрола на нивото на шеќер во крвта, го намалуваат воспалението и ја зголемуваат чувствителноста на инсулин, што ги прави одличен избор за луѓето со дијабетес.

Истражувањата потврдуваат дека редовното пиење чај помага во одржување на правилна хидратација на телото, што е од суштинско значење за секој телесен процес, вклучително и за регулирање на шеќерот во крвта.

Тие исто така покажаа дека дехидрацијата кај луѓето со дијабетес е една од главните причини за зголемен шеќер во крвта. Затоа, редовното внесување течности е исклучително важно.

Растенијата се богати со лековити соединенија кои се одлични сојузници за превенција од висок крвен притисок, згрутчување на крвта и кардиоваскуларни заболувања.

Полифенолите имаат антиоксидантни својства кои го штитат телото од воспалителни процеси и развој на дијабетес тип 2, додека флавоноидите им помагаат на телесните системи да работат подобро.

Чаеви за дијабетес
Билните чаеви се високо ценети како најдобар лек за контрола на дијабетесот бидејќи, како што веќе споменавме, одредени видови имаат антиинфламаторни својства, го намалуваат шеќерот во крвта и го сензибилизираат телото на инсулин.

Според студиите, ова се најдобрите чаеви за дијабетес.

Чај од куркума
Куркумата е зачин добро познат по своите моќни антиоксидантни и антиинфламаторни својства за целокупното здравје на телото. Тој е одличен чај за дијабетес, бидејќи неговото главно соединение е куркуминот, кој е познат по неговите придобивки за намалување на нивото на шеќер во крвта.

Куркуминот го подобрува внесот на гликозата од ткивото и чувствителноста на инсулин, а студиите покажаа дека го нормализира нивото на липидите во крвта и ја подобрува функцијата на бубрезите. Ова е од особено значење за дијабетес тип 2, кој често се поврзува со бубрежна болест.

Чај од ѓумбир
Чаевите за дијабетес, освен куркумата, вклучуваат уште една исклучително лековита билка, а тоа е ѓумбирот. Според студиите, шолја чај од ѓумбир на празен стомак ја намалува гликозата во крвта.

Посебна студија покажа дека ѓумбирот влијае на контролата на гликемијата во телото и ја зголемува чувствителноста на инсулин. Како резултат на тоа, постои поголем внес на гликоза во периферното масно и скелетното мускулно ткиво.

Студија од 2015 година покажа дека испитаниците со дијабетес кои не биле на инсулин ја подобриле гликемиската контрола кога консумирале додатоци од ѓумбир секојдневно во период од три месеци, за разлика од групата која не ги земала.

Зелен чај и дијабетес
Зелениот чај често се споменува како најдобар чај за дијабетес, кој нуди многу здравствени придобивки. Редовното консумирање зелен чај го намалува оштетувањето на клетките, воспалението и го подобрува нивото на шеќер во крвта.

Одредени соединенија кои се наоѓаат во зелениот чај, како што е епигалокатехин галат (EGCG), го подобруваат навлегувањето на гликозата во мускулните клетки на скелетниот систем, а со тоа го намалуваат нивото на шеќер во крвта.

Истражувањата исто така покажаа дека пиењето зелен чај на празен стомак може значително да го намали нивото на шеќер во крвта, како и хемоглобинот A1C (HbA1C).

Зелениот чај и екстрактот од зелен чај играат значајна улога во спречувањето на дијабетес тип 2 и дебелина.

Се препорачува да пиете 3-4 шолји зелен чај дневно за да ги искористите сите негови придобивки.

Црн чај
Покрај зелениот чај, чаевите за дијабетес вклучуваат и црн чај.

Црниот чај содржи моќни растителни соединенија, вклучувајќи теафлавини и теарубигини, кои имаат антивоспалителни и антиоксидантни својства. Овие соединенија, исто така, помагаат во намалување и подобро управување со нивото на шеќер во крвта. Ова е причината зошто црниот чај е добар за дијабетес.

Црниот чај потиснува одредени ензими кои ја попречуваат апсорпцијата на јаглехидратите во телото, а со тоа помага да се одржи нормалното ниво на шеќер во крвта.

Истражувањата покажаа дека редовното консумирање црн чај ги штити клетките на панкреасот и го подобрува лачењето на инсулин во телото. Се препорачува да се пијат 3-4 шолји дневно.

Чај од камилица
Чајот од камилица е нежен чај за регулирање на шеќерот во крвта. Ја подобрува чувствителноста на инсулин и ги штити клетките од оксидативен стрес што може да доведе до компликации поврзани со дијабетес.

Само една ноќ на лош сон може да предизвика телото да произведува помалку инсулин, што потенцијално го зголемува нивото на шеќер во крвта.

Пред спиење, напијте се чај од камилица кој ќе ви помогне да заспиете.
Студија објавена во 2018 година покажа дека кај испитаниците со дијабетес тип 2 кои консумирале чај од камилица три пати на ден (по секој оброк) во текот на осум недели, отпорноста на инсулин била ублажена и маркерите на воспаление биле намалени.

Чај од хибискус
Чајот од хибискус има висока содржина на полифеноли и антоцијани антиоксиданти, кои му ја даваат светлоцрвената боја. Хибискусот помага во намалување на нивото на шеќер во крвта, отпорноста на инсулин во организмот, како и намалување на воспаленијата, поради што се препорачува како чај за дијабетес.

Исто така, може да помогне во намалување, како и подобро управување со нивото на високиот крвен притисок што е вообичаено кај луѓето со дијабетес.

Студијата спроведена на група од 60 испитаници заболени од дијабетес кои пиеле 240 мл чај од хибискус, два пати на ден во текот на еден месец, покажала значително подобрување во намалувањето на систолниот крвен притисок, за разлика од групата која консумирала црн чај.

Чај од цимет
Циметот е популарен зачин кој има неверојатни здравствени придобивки, особено антидијабетични својства, па затоа се користи како чај за намалување на шеќерот во крвта.

Циметот, како зачин, го забавува ослободувањето на шеќерот во крвотокот и го подобрува внесувањето на гликозата во клетките, но не треба да се консумираат повеќе од три грама од него.

Познато е дека пиењето на овој чај ја подобрува чувствителноста на инсулин и кога се зема на празен стомак има позитивен ефект врз нивото на шеќер и маснотии во крвта.

Чај од тилчец (пискавец)

Чајот од тилчец е традиционален лек кој се користи како чај за регулирање на шеќерот во крвта. Семките од тилчец се богати со растворливи влакна кои помагаат во намалување на шеќерот во крвта со забавување на варењето и апсорпцијата на јаглехидратите.

Неговата способност да го балансира нивото на инсулин е уште еден фактор што го потврди ова растение како традиционален лек за дијабетес.

Истражувањата покажуваат дека семките од тилчец имаат изразен ефект во подобрување на липидниот метаболизам кај луѓето со дијабетес тип 2.

Други студии ја покажаа ефикасноста на тилчец во намалување на нивото на гликоза во крвта и лекување на дијабетес кога се консумира на празен стомак. Го стимулира метаболизмот и го намалува нивото на лошиот холестерол и триглицеридите, а истовремено го подига нивото на добриот холестерол.