Чудесни ефекти на индиските ореви врз вашето здравје

Фото: Unsplash
883

Индискиот орев е богат со хранливи материи како што се протеини, влакна, витамини (како што се витамините Е, К и Б6) и минерали (како бакар, магнезиум и цинк). Овие хранливи материи се важни за одржување на целокупното здравје. Сепак, не се препорачуваат повеќе од 30 грама на ден…

Ако постојано имате потреба да грицкате, најдобро би било тоа да се јаткасти плодови. Еден од најздравите е индискиот орев. Оваа здрава закуска е богата со железо, селен, фосфор, магнезиум и цинк. Го штити здравјето на срцето, благотворно делува на дијабетесот, антиоксидант е, а се користи и за слабеење. Индиските ореви се популарни поради нивниот специфичен вкус и текстура, често се користат во готвењето и имаат некои потенцијални корисни лековити својства за здравјето.

Индискиот орев е богат со хранливи материи како што се протеини, влакна, витамини (како што се витамините Е, К и Б6) и минерали (како бакар, магнезиум и цинк). Овие хранливи материи се важни за одржување на целокупното здравје.
Сигурно веќе сте слушнале дека индиските ореви се меѓу најмасните јаткасти плодови, но треба да се нагласи дека тоа се многу здрави масти кои го намалуваат ризикот од разни срцеви заболувања.

Како влијаат врз здравјето?
Еве неколку клучни аспекти поврзани со здравствените придобивки на индиските ореви:

Дијабетес – Незаситените масни киселини содржани во индиските ореви, исто така, имаат корисен ефект врз дијабетесот. Тие придонесуваат за намалување на нивото на триглицериди и го штитат телото од понатамошни компликации поврзани со високо ниво на шеќер и холестерол. Редовното консумирање на оваа храна значително го намалува ризикот од дијабетес тип 2.

Магнезиум – Индиските ореви содржат големи количини на магнезиум, кој е неопходен за функционирањето на нашиот организам. Магнезиумот е важен за метаболизмот, а редовното внесување на овој минерал го штити организмот од висок крвен притисок, грчеви во мускулите, главоболки и хроничен замор.
Здравје на усната шуплина – Индиските ореви го зачувуваат здравјето на забите и непцата со тоа што ги уништуваат бактериите кои предизвикуваат расипување на забите, болести на непцата, акни, туберкулоза и други болести.

Здравје на срцето – Здравите масти и антиоксидантите присутни во индиските ореви можат да помогнат во намалувањето на ризикот од срцеви заболувања такашто го поддржуваат нивото на холестерол и ги намалуваат воспаленијата.

Индиските ореви се добри за здравјето на кожата, за слабеење, тие се најдобриот пријател на вашите очи и коса…

Колку калории содржат?
Индискиот орев е енергетски густа намирница бидејќи содржи значителна количина на маснотии. Калориската содржина на индиските ореви варира во зависност од обликот и количината. Еве ги приближните калориски вредности за различни количини индиски ореви:

1 порција (околу 28 грама) индиски ореви: околу 157 калории
100 грама индиски ореви: околу 553 калории
Овие бројки се однесуваат на суви, несолени индиски ореви. Ако се преработени, печени или солени, калориската вредност може да варира.

Важно е да се запамети дека иако индиските ореви се богати со енергија, тие исто така обезбедуваат корисни хранливи материи како што се протеини, здрави масти, витамини и минерали. Сепак, поради нивната висока калорична содржина, треба да ги консумирате умерено како дел од урамнотежена исхрана.

Многу е важно да внимавате колку индиски ореви јадете дневно.

Обидете се да не консумирате повеќе од 30 грама индиски ореви дневно за да ги искористите здравствените придобивки. Една порција индиски ореви содржи околу 16-18 јаткасти плодови.