Цитрус што прави чуда за дијабетесот
Помело е вид на портокал кој е одличен за луѓето со дијабетес. Може да се истакнат неколку здравствени придобивки на помелото за луѓето кои страдаат од дијабетес, но и за некои други здравствени проблеми
Помелото е вид на портокал кој се разликува од него по големина и по тоа што има дебела кора.
Како и другите цитрусни овошја, има доволна содржина на витамин Ц, кој му е потребен на телото за одржување на оптимално здравје, подобрување на имунолошкиот систем и целокупното физичко здравје. На пример, само 100 грама помело содржи дури 350 микрограми витамин Ц.
Покрај витаминот Ц, го содржи и соединението пектин кое се наоѓа во други агруми, што е корисно за намалување на нивото на холестерол во крвта.
Помелото содржи и биофлавоноиди, ликопен, витамини А, Б, Б1 и Б2, како и фолна киселина. Сите витамини и минерали во помелото имаат способност да ја чистат крвта.
Освен што е навистина корисно за трудниците, помелото е одлично и за луѓето со дијабетес.
Постојат четири важни придобивки што ова овошје им ги дава на луѓето кои страдаат од дијабетес.
Го намалува нивото на шеќер во крвта
Помелото има висока содржина на флавоноиди, од кои еден е нарингенин.
Според неколку студии, нарингенинот е во состојба да го стимулира согорувањето на вишокот маснотии. Нарингенинот прави нивоата на триглицериди во крвта да станат нормални за да се нормализира нивото на шеќер во крвта.
Состојбата на контролирано ниво на шеќер во крвта е корисна за дијабетичарите да се чувствуваат подобро. Покрај тоа, контролата на шеќерот во крвта е исто така важна за спречување на широк спектар на опасни компликации на дијабетес, како што се срцеви заболувања, оштетување на видот, оштетување на нервниот систем и болести на бубрезите.
Затоа, дијабетичарите би можеле да го контролираат нивото на шеќер во крвта со конзумирање на помело.
Го намалува холестеролот
Помелото има многу пектин во споредба со другите видови портокали.
Едно помело содржи 3,9 проценти пектин. Секои 15 грама пектин може да го намалат нивото на холестерол за 10 проценти. Пектинот е вид на влакна кои лесно се раствораат, што влијае на апсорпцијата во цревата.
Луѓето со дијабетес може да имаат високи нивоа на холестерол поради нивната субидеална тежина или прекумерно внесување храна.
Контролирањето на нивото на холестерол ќе влијае на протокот на крв и ќе го спречи високиот крвен притисок кај дијабетичарите така за да не достигне ризик од компликации од срцеви заболувања.
Ги обновува оштетените ткива
Помелото има завидна содржина на антиоксиданти како ликопен и витамин Ц, кој е добар извор на антиоксиданти за човечкото тело.
Витаминот Ц делува и како супстанца за регенерација на телесните клетки, влијаејќи на заздравувањето на раните или оштетените ткива. Покрај тоа, витаминот Ц исто така може да го зајакне имунитетот.
Луѓето со дијабетес се многу склони кон развој на рани, така што консумирањето помело може да помогне да се спречи влошување на состојбата кај дијабетичарите.
Природен извор на антиоксиданти
Покрај придобивките од фуранокумарините, помелото содржи високо ниво на антиоксиданти, кои се многу важни за здравјето на луѓето, бидејќи можат да спречат слободните радикали да влезат во телото.
Самите слободни радикали имаат многу негативни ефекти врз здравјето на човечкото тело, бидејќи можат да предизвикаат разни болести и здравствени нарушувања.
Со доволно антиоксиданти во телото, дијабетичарите можат да бидат позаштитени од различни сериозни здравствени проблеми кои можат да му наштетат на нивното веќе загрозено здравје.