Содржи 7,3 грама влакна, што значи дека има помалку од 10 грама нето јаглехидрати. Овие влакна играат улога во поддршката на здравјето на срцето со тоа што помагаат во намалувањето на холестеролот. Коморачот може да биде корисен и за вашиот крвен притисок
Медитеранската исхрана е позната како најздрава исхрана и се фокусира на цели, хранливи намирници, а фокусот го става на непреработена или минимално преработена храна како овошје, зеленчук, интегрални житарки, мешунки, јаткасти плодови и семки. Исто така, поттикнува намалување на внесот на заситени масти од животински производи и наместо тоа консумирање здрави масти од извори како маслиново масло, јаткасти плодови и авокадо.
Еден зеленчук што често се консумира во медитеранскиот регион е коморачот (Foeniculum vulgare), и лесно е да се види зошто тој толку добро се вклопува во овој начин на исхрана богат со хранливи материи. Една главица коморач има само 73 калории, помалку од еден грам масти и обезбедува речиси една третина од препорачаниот дневен внес на витамин Ц.
Ако го следите внесот на јаглехидрати, коморачот може да биде паметен избор. Содржи 7,3 грама влакна, што значи дека има помалку од 10 грама нето јаглехидрати. Овие влакна, исто така, играат улога во поддршката на здравјето на срцето со тоа што помагаат во намалувањето на холестеролот.
Коморачот може да биде корисен и за вашиот крвен притисок – но не затоа што има малку натриум. Содржи огромни 969 милиграми калиум, минерал кој му помага на телото да одржува здрава рамнотежа на натриум. Вклучувањето повеќе храна богата со калиум, како што е коморачот, во вашата исхрана може да биде корисен чекор кон подобра контрола на крвниот притисок.
Влијанието на коморачот врз крвниот притисок и холестеролот
Можеби го прескокнувате во делот за зеленчук, претпочитајќи попознати зеленчуци како спанаќ или марула за вашите салати. Но, коморачот заслужува шанса. Има крцкава текстура слична на целер и благ вкус сличен на анасон. Иако припаѓа на истото семејство како морковите, тој е тесно поврзан со билки како копар, ким и анасон.
Коморачот богат со калиум може да го поддржи здравиот крвен притисок, но калиумот можеби не е единствениот механизам со кој делува. Студија објавена во списанието Natural Product Communications ги испитала ефектите на маслата од коморач и коријандер врз ангиотензин-конвертирачкиот ензим (ACE), кој игра улога во зголемувањето на крвниот притисок. И двете масла ја инхибирале активноста на ACE и покажале силни антиоксидантни ефекти, што укажува дека можат да помогнат во целокупното здравје на срцето.
Коморачот исто така содржи растворливи влакна, кои играат клучна улога во намалувањето на холестеролот. Овој вид влакна се врзува за холестеролот во дигестивниот тракт, спречувајќи го да се апсорбира во крвотокот. Исто така, помага во отстранувањето на жолчта од телото, што го поттикнува црниот дроб да извлече повеќе холестерол од крвта за да произведе нова жолч, што на крајот ги намалува нивоата на холестерол во крвта.
Студија објавена во The Egyptian Journal of Hospital Medicine ги тестирала ефектите на коморачот врз стаорци хранети со исхрана богата со масти и холестерол. Стаорците на кои им бил даден коморач имале пониски нивоа на холестерол и покажале знаци на подобрено здравје во споредба со нетретираните стаорци, што укажува на потенцијална улога на коморачот во регулирањето на холестеролот.
Како да го вклучите коморачот во вашата секојдневна исхрана
Коморачот има текстура слична на целер, но можеби не е вашиот прв избор за макање во сосови. Неговиот вкус на темен слад не е по сечиј вкус, па затоа веројатно е најдобро да се користи како засилувач на вкус во вашите омилени јадења. Особено добро се комбинира со агруми, лук и маслиново масло, затоа имајте го тоа на ум кога експериментирате во кујната. Некои го додаваат во водата за да останат хидрирани.
Како основна состојка на медитеранската исхрана, коморачот природно се комбинира со риба. Можете да исечете тенко главица коморач, да ја измешате со маслиново масло и лимон и да ја испечете на скара со рибата за посвеж вкус. Или обидете се да го динстате како прилог со кисели портокали, бело вино и лук. Друга едноставна идеја е да го пржите тенко исечканиот коморач во маслиново масло, потоа да додадете капари, магдонос, кора од лимон и малку сок од лимон. Можете исто така да го испробате рецептот за поширан (варен) лосос и салата од коморач.