Кога се ближи Велигден, повеќето од нас сакаат со време да си купат јајца, но често се поставува прашањето колку всушност се стари овие јајца и дали сѐ уште се погодни за консумирање. Постојат три едноставни начини да го проверите ова.
Јајцата се популарна храна ширум светот поради нивната разновидност и хранлива вредност. Тие се богати со висококвалитетни протеини, витамини и минерали како што се витамин Б12, рибофлавин, селен и железо. Покрај тоа, јајцата се лесни за подготовка и достапни за повеќето луѓе.
Можат да се подготвуваат на различни начини – варени, печени, пржени или како дел од разни јадења како омлети, фритати, киш или разни печива. Јајцата се клучна состојка во многу кулинарски рецепти ширум светот, додавајќи богатство на вкусот и текстурата на јадењата.
И покрај неговата популарност, важно е да се забележи дека луѓето со одредени здравствени состојби или ограничувања во исхраната можеби ќе треба да го ограничат внесот на јајца поради нивната содржина на холестерол. Сепак, за повеќето луѓе умереното консумирање јајца може да биде вкусен и здрав додаток во исхраната.
Дали може да се консумираат по истекот на рокот?
Но, што е со јајцата со поминат рок? Дали ви е дозволено да ги консумирате и каква е опасноста да се појави салмонела? Бенџамин Чепмен, експерт за безбедност на храна, укажува на важноста од разбирање на рокот на траење на јајцата, пренесува Southern Living.
Овој рок го означува времето во кое јајцата се со најдобар квалитет, но не гарантира безбедност за консумирање по истекот на рокот. Производителите обично тврдат дека јајцата можат да траат 4-5 недели во фрижидер, но не постои универзален рок на траење кој би ја одредил безбедноста. И по истекот на рокот, можете да јадете јајца, но постои ризик од салмонела. Контаминација може да се појави во внатрешноста на јајцето, иако тоа е ретко. За среќа, салмонелата не се појавува многу често, околу 1:10.000 или 1:20.000
Важно е правилно да се чуваат јајцата за да се намали ризикот од контаминација и да се зачува нивната свежина. Чувајте ги во фрижидер, идеално под 5°C и секогаш проверувајте го нивниот квалитет пред употребата.
Доколку забележите необичен мирис или изглед, подобро е да не ризикувате и да не ги консумирате. Иако ретко, важно е да се биде свесен за потенцијалните опасности и да се преземат мерки на претпазливост за да се обезбеди безбедно консумирање на храната.
Откријте дали јајцата се расипани со овие три едноставни трикови
Се ближи Велигден, па почнуваат и набавките за обилниот велигденски појадок и ручек. Се купуваат шунки, се подготвуваат десерти и секако, најважното – јајца.
Кога се ближи Велигден, повеќето од нас сакаат со време да си купат јајца, но често се поставува прашањето колку всушност се стари овие јајца и дали сѐ уште се погодни за консумирање. Постојат три едноставни начини да го проверите ова.
Првиот начин е тестирање во вода.
Јајцето се става во сад со ладна вода, каде што нивото на водата треба да биде двојно поголемо од висината на јајцето.
Свежото јајце ќе потоне до дното и ќе лежи рамно, додека малку постаро јајце (околу една недела) исто така ќе потоне, но едниот крај ќе биде малку подигнат. Ако јајцето се избалансира и се крене од дното откако ќе го потопите, веројатно е старо околу три недели. Јајцата кои пливаат на површината се премногу стари за да се јадат.
Друг начин е тестот со протресување.
Јајцето нежно се протресува на увото, па ако слушнете звук на поместување, подобро е да го избегнувате конзумирањето на тоа јајце. Ако не слушнете ништо, јајцето веројатно сè уште е безбедно за јадење.
Третиот начин е тестот со кршење јајца.
Скршете јајце на чинија и набљудувајте ги жолчката и белката. Свежото јајце ќе има жолчка со кружен облик на глобус, додека белката ќе биде цврста. Ако жолчката е малку израмнета, а белката е уште цврста, јајцето е малку постаро, но сепак е прифатливо за јадење. Меѓутоа, ако жолчката е целосно израмнета и белката тече како вода, јајцето не е погодно за консумирање.
Кога ги подготвувате велигденските јајца, најдобро е да ги јадете во рок од три до четири дена по варењето, бидејќи дотогаш сигурно не се расипани. После тоа треба да се потпреме на нашето сетило за мирис.