Дали е отровно или здраво? Кои се ефектите од пиењето вода од бакарна чаша?

Фото: Pexels
471

Со стоење на водата во бакарен сад може да се уништат сите микроорганизми, мувла, габи, алги и бактерии кои се во неа и кои можат да бидат штетни за нашето тело. Освен тоа, бакарот е клучен минерал во трагови кој е од суштинско значење за здравјето на луѓето. Има антимикробни, антиоксидантни, антиканцерогени и антиинфламаторни својства, помага во неутрализирање на токсините, го стимулира мозокот и ја подобрува неговата функција.

Од многу одамна луѓето го обожавале бакарот како чудотворен елемент, верувале во неговите лековити својства и ја чувале водата токму во бакарни садови. Според древната индиска медицина, Ајурведата, водата складирана во бакарни садови има способност да ја регулира енергијата во нашето тело.

Водата од бакарни садови сега повторно станува тренд кој промовира чување на вода за пиење во бакарни бокали или други бакарни садови. Оваа практика, вкоренета во индискиот холистички медицински систем Ајурведа, има древни корени и сега доживува зголемена популарност.

Ефекти и придобивки од бакарната вода
Оваа специјална вода мора да ја направите сами така што ќе ја чувате во бакарен сад. Бакарот е елемент во трагови, што значи дека на телото му треба само минимална количина од овој елемент. Тој игра клучна улога во неколку основни функции на нашето тело, на пример во производството на енергија, формирањето на сврзното ткиво и хемискиот систем на мозокот. Бакарот најчесто се наоѓа во храната како што се морска храна, јаткасти плодови, семки, компири, цели житарки, темно чоколадо и органско месо.

Застапниците на оваа практика тврдат дека чувањето вода во бакарни садови овозможува бакарот природно да се исцеди во водата.

Водата која стои во бакарни садови има природен ефект на дезинфекција

Со стоење на водата во бакарен сад може да се уништат сите микроорганизми, мувла, габи, алги и бактерии кои се во неа и кои можат да бидат штетни за нашето тело. Затоа, бакарната вода е идеална за пиење. Дополнително, водата која стои во бакарен сад преку ноќ или најмалку 4 часа добива одреден квалитет од бакарот.
Бакарот е клучен минерал во трагови кој е од суштинско значење за здравјето на луѓето. Има антимикробни, антиоксидантни, антиканцерогени и антиинфламаторни својства и помага во неутрализирање на токсините. Бакарот исто така го стимулира мозокот, ја подобрува неговата функција и помага во спречување на напади.
Домаќинствата без водовод често се принудени да ги задоволат своите потреби за вода со чување на вода во домот, што ја прави подложна на вирусна контаминација. Чувањето во бакарни садови потенцијално може да го спречи овој тип на контаминација.
Според Ајурведата, пиењето вода што стои во бакарен сад наутро на празен стомак ќе обезбеди правилно функционирање на органите и метаболичките процеси. Доколку сте заинтересирани за детоксикација на желудникот, обидете се да испиете голема чаша негазирана вода наутро на празен стомак.

Список на можни ефекти:

Антибактериско дејство: Различни студии потврдуваат дека бакарната вода има способност да уништува микроорганизми, вклучително и бактерии, па може да послужи како ефикасно средство за дезинфекција и прочистување на водата за пиење.

Поддршка за детоксикација: Водата што стои во бакарните садови се смета за корисна за детоксикација на телото, бидејќи бакарот има способност да ги неутрализира токсините и да поттикне елиминација на штетните материи од телото.

Го подобрува варењето: Ајурведската медицина тврди дека пиењето вода од бакарни садови може да помогне во регулирањето на дигестивниот систем и да го промовира правилното функционирање на органите.

Антиоксидантни својства: Бакарот содржи антиоксидантни елементи кои можат да помогнат во заштитата на клетките од оштетување предизвикано од слободните радикали.

Зајакнување на имунолошкиот систем: Некои студии покажуваат дека редовната употреба на бакарна вода може да го поддржи имунолошкиот систем и да му помогне на телото да се бори против инфекциите.

Ја подобрува состојбата на кожата: бакарната вода може да има корисен ефект врз кожата, помагајќи да се намалат акните и да се подобри текстурата на кожата.

Регулирање на хормоналната рамнотежа: Бакарот игра важна улога во производството и регулацијата на хормоните, што може да помогне во одржувањето на хормоналната рамнотежа во телото.

Поддршка за здраво срце: Некои истражувања сугерираат дека пиењето вода од бакарни садови може да помогне во одржувањето на здравјето на срцето и крвните садови.

Ја подобрува когнитивната функција: бакарната вода може да го стимулира мозокот и да поттикне негово побрзо и поефикасно функционирање.
Според некои студии, складирањето вода во бакарни садови може да го зголеми нивото на pH вредноста на водата, правејќи ја водата поалкална.

Кога водата стои во бакарен сад долго време, бакарните јони продираат во водата, што доведува до хемиска реакција. Оваа реакција може да ја зголеми концентрацијата на јони на хидроксид (OH-) во водата, што пак го зголемува нивото на pH вредноста, правејќи ја водата поалкална.

Зголемувањето на pH вредноста од 7 на 8 по околу 12 часа е во опсегот на проучувањето во некои студии. Сепак, важно е да се земе предвид дека промената на pH може да варира во зависност од фактори како што се типот на бакарниот сад, почетната pH вредност на водата и специфичните услови за чување.
Придобивките од водата од бакарните садови досега се поддржани од само неколку научни студии. Единственото значајно докажано дејство на бакарот е неговото антибактериско дејство. Истражувањата покажуваат дека складирањето вода во бакарни садови може да ги убие бактериите кои можат да предизвикаат дијареа. Ова може да биде особено корисно за една милијарда луѓе во светот кои немаат пристап до безбедна вода за пиење. Контаминираната вода може да содржи голем број бактерии (Vibrio cholerae, Shigella flexneri, Escherichia coli и Salmonella typhimurium), кои предизвикуваат дијареа – една од главните причини за смрт во земјите во развој.

Зошто да користите само ладна вода?

Ладната и млака вода е подобар избор кога користите бакарни чаши од неколку причини:

Чувствителност на температурата: Бакарот е многу спроводлив материјал и кога ќе истурите топол пијалок во бакарна чаша, може да се загрее, предизвикувајќи непријатност и ризик од изгореници.
Промена на вкусот и квалитетот: металниот бакар може да реагира со киселините во пијалаците и да предизвика промена на вкусот и квалитетот на пијалакот.
Прекумерното внесување на бакар може да доведе до токсичност, што резултира со гадење.
Користењето бакарни шолји на краткорочна или повремена основа не може да предизвика проблеми, но долгорочната или честа изложеност на топли пијалаци во бакарни чаши го зголемува ризикот од труење со бакар.
Кога консумирате топли или врели напитоци, подобро е да користите чаши направени од материјали наменети за високи температури, како керамика или стакло отпорно на топлина.
Забелешка:

Бакарот е елемент во трагови, што значи дека ви треба само минимална количина. Имајте на ум дека долготрајната изложеност на високи дози на бакар може да предизвика труење со бакар, што се манифестира како гадење, повраќање, абдоминална болка и дијареа. Тоа дури може да доведе до оштетување на црниот дроб и бубрежно заболување. Доколку сакате да пиете вода од бакарни садови, се препорачува да ја ограничите нејзината дневна количина на околу 3 чаши (710 мл).

Брз водич за тоа како да се грижите за бакарната чаша:
Не користете хемиски детергент или жичен сунѓер за да го одржите нивниот изглед.
Наместо тоа, исцедете половина лимон во садот и оставете го сокот да делува.
Потоа исплакнете со чиста вода.