Дали навистина важи правилото да не се јаде после 20 часот?

Фото: Unsplash
252

Важно е да се разбере дека временското ограничување за јадење после 20 часот не е апсолутно правило за секого. Поважно е да го слушате вашето тело, да ги следите вашите нутритивни потреби и да изберете храна која ќе ви обезбеди доволно енергија и хранливи материи, без разлика во кое време од денот е.

Правилото „не јадете после 20 часот“ се смета за дел од здрав начин на живот, но дали некогаш сте се запрашале дали тоа е навистина добро за вашето здравје?

Иако некои луѓе следат строги временски ограничени диети, како што е повремениот пост, повеќето од нас имаат некој вид вечерна рутина која вклучува оброк или ужина. Како оптимално време кога треба да престанете да јадете често се споменува 20 часот.

Идејата дека не треба да јадете доцна навечер постои со години, поврзувајќи ги вечерните оброци со проблеми како рефлукс на киселина, пречки со варењето и ефекти врз нивото на шеќер во крвта, а сето тоа може негативно да влијае на квалитетот на сонот. Но, дали навистина е таков проблем да се јаде после осум часот?

Иако нема многу истражувања конкретно фокусирани на времето на јадење по 20 часот, постојат докази за поддршка на придобивките од општо воздржување од јадење во текот на ноќта, пишува Health.

Дали важи тоа правило?
Д-р Џенис С. Лестер, специјалист за интерна медицина, медицинска дебелина, гастроентерологија и исхрана, истакнува дека времето на оброците е важно за варењето, апсорпцијата на хранливи материи и метаболизмот, што може да влијае на телесната тежина на долг рок. Истражувањето спроведено во 2022 година потврдило дека јадењето храна подоцна во текот на денот го зголемува чувството на глад, ја намалува потрошувачката на калории и промовира зголемување на масното ткиво.

Но, ефектите од јадењето доцна навечер може да варираат во зависност од видот на храната, генетиката, нивото на стрес и други фактори, истакнува д-р Лестер. Исто така, активностите што ги правите доцна во ноќта и социјалните норми поврзани со консумирањето храна, исто така, може да имаат влијание врз вашите навики и здравје. На пример, во некои култури, како што е Шпанија, вечерата традиционално се конзумира доцна навечер, но стапките на дебелина се пониски во споредба со другите земји.

Иако истражувањата покажале дека раните оброци имаат тенденција да се поврзуваат со постабилна телесна тежина, ова не е секогаш строго правило за секого. Освен што влијае на телесната тежина, јадењето доцна навечер може да го отежне и варењето и да предизвика проблеми како рефлукс на киселина, што може да го попречи сонот.

Зависи од човек до човек
Ако се борите со рефлукс на киселина или други гастроинтестинални проблеми, важно е да избегнувате да јадете непосредно пред спиење за да избегнете непријатност во текот на ноќта. Во секој случај, важно е да се разбере дека временското ограничување за јадење после 20 часот не е апсолутно правило за секого. Поважно е да го слушате вашето тело, да ги следите вашите нутритивни потреби и да изберете храна која ќе ви обезбеди доволно енергија и хранливи материи, без разлика во кое време од денот е.

Ако вашиот распоред не дозволува оброци пред 20 часот, не грижете се премногу. Неопходно е да се осигурате дека вашата исхрана е урамнотежена, без оглед на тоа во кое време јадете. Конечно, важно е да ја прилагодите вашата исхрана на вашите индивидуални потреби и услови за живеење.