Дали сте го виделе видеото на Тик-Ток за „правилно“ чување на авокадо? Експертите предупредуваат: „Не правете го тоа!

Фото: Pexels
108

Како одговор на виралниот тренд на Тик-Ток кој сугерира складирање на авокадо во вода, ФДА издаде предупредување поради потенцијалните ризици од болести кои се пренесуваат со храна.

Иако авокадото е многу барано во текот на јануари и почетокот на февруари, особено за гвакамоле, важно е да се обрне внимание на правилното складирање на исеченото авокадо. И покрај различните методи кои тврдат дека ја зачувуваат свежината и го спречуваат потемнувањето, не сите од нив се сигурни.

Како начинот на чување авокадо е опасен по здравјето?
Во едно видео на Тик-Ток, кое има повеќе од четири и пол милиони прегледи, корисник на Тик-Ток складира половина авокадо во сад со вода во текот на ноќта, го вади следниот ден и открива дека е сè уште зрело и зелено.

Како одговор на виралниот тренд на Тик-Ток кој сугерира складирање на авокадо во вода, ФДА издаде предупредување поради потенцијалните ризици од болести кои се пренесуваат со храна.
Додека концептот на натопување на авокадото во вода за да се забави оксидацијата изгледа уверливо, тој всушност може да го поттикне растот на штетни бактерии како Listeria monocytogenes и салмонела. Дури и целото авокадо може да содржи бактерии кои со текот на времето продираат во пулпата на овошјето, што ја прави дезинфекцијата неефикасна.

Безбедни начини за зачувување на авокадото
За безбедно складирање на авокадото, најдобро е да ги чувате на собна температура додека не созреат, а потоа да ги префрлите во фрижидер на ден-два. ФДА препорачува миење на целото авокадо под млаз вода и чистење со четка пред сушење и складирање на собна температура. Откако ќе се исече, додавањето сок од цитрус на отворената површина може да ја забави оксидацијата, а завиткувањето на овошјето во пластична фолија помага за негово зачувување.

Замрзнувањето на авокадото е уште еден метод за спречување на растот на бактериите, иако може малку да ја промени текстурата. Пред замрзнување се препорачува да се исече на четвртинки и да се отстрани кората со малку сок од цитрус. Слично на тоа, сокот од цитрус може да го спречи потемнувањето на гвакамолето, а неговото складирање во кеса за замрзнување ја намалува изложеноста на воздух.

Иако потемнетото авокадо или гвакамоле не се нужно небезбедни за јадење, тие се помалку вкусни. Затоа, од клучно значење е да се даде приоритет на безбедните методи на складирање, за да можете максимално да уживате во авокадото без да го загрозите вашето здравје.