Дали сте пробале црн лук? Поздрав и од сировиот, а одличен додаток дури и во десерти

214

Оваа уникатна состојка е направена од Allium sativum, односно, од обичен лук, па дури и споделува многу исти здравствени придобивки како и сировиот лук, Сепак, постојат многу разлики меѓу овие два вида лук, при што црниот може да се пофали со поголема концентрација на антиоксиданти и со посебна текстура, вкус и арома.

На прв поглед, црниот лук може да изгледа како лук кој премногу долго стоел надвор, но популарноста на овој вид на лук што вообичаено се употребува во азиските кујни почнува да расте и ширум светот.

Некогаш се сметаше за тајна состојка која се наоѓа само на полиците на специјализираните маркети и на менијата на подобрите ресторани, црниот лук од неодамна стана омилен кај гурманите кои сакаат да го засилат вкусот и нутритивната содржина на нивните јадења.

Оваа уникатна состојка е направена од Allium sativum, односно, од обичен лук, па дури и споделува многу исти здравствени придобивки како и сировиот лук, од зачувување на когнитивната функција до заштита на здравјето на срцето и многу други.

Сепак, постојат многу разлики меѓу овие два вида лук, при што црниот може да се пофали со поголема концентрација на антиоксиданти и со посебна текстура, вкус и арома.

Оваа форма на одстарен лук овозможува уникатен и пријатен вкус. Прикраднете го во оброк за вечера и ќе ги натерате вашите гости да ја преиспитуваат тајната состојка со часови.

Што е црн лук?
Црниот лук се прави на тој начин што се дозволува обичниот лук да старее на температури помеѓу 60-80 степени целзиусови во период од три до четири недели. Ова му овозможува да се подложи на хемискa реакција која се јавува помеѓу амино киселините и редуцираните шеќери.

Не само што оваа реакција му дава на лукот темна боја, џвакачка текстура и посебен вкус и арома, туку уште повеќе ја зголемува нутритивната вредност на оваа суперхрана.

Вкусот на црниот лук обично се опишува како остар со сирупест, балсамичен вкус. Добро делува и во солени и слатки јадења и може да се користи во се, од месни мешавини до десерти.

Достапно е дури и во форма на прав за да обезбеди дополнителна доза на вкус со минимален потребен напор.

Кога станува збор за разликата помеѓу црниот и обичниот лук, таа всушност се сведува на намалената содржина на алицин. Поради содржината на алицин, свежиот лук има посилен, понападен вкус.

Овој процес на бавно готвење на крајот ги затемнува чешнињата лук и им дава сладок вкус. Исто така, ја менува конзистентноста на чешнињата, правејќи ги како мастика и слични на желе.

Со векови се консумира во Јапонија, Јужна Кореја и Тајланд. Неодамна, тој беше претставен во Тајван и други земји, а потоа го привлече вниманието на готвачите од висок ранг во САД и во другите држави. Денес, готвачите го користат за да додадат уникатни вкусови на рецептите за риба, пилешко, рижото и во супи.

Придобивки

Полни со антиоксиданти
Антиоксидантите се соединенија кои можат да имаат силен ефект врз здравјето. Тие функционираат со неутрализирање на штетните слободни радикали за да се спречи оксидативен стрес и оштетувањето на клетките.

Според критички преглед објавен во Journal of Food and Drug Analysis, црниот лук покажува многу повисока биолошка активност од свежиот лук, вклучувајќи ги и неговите антиоксидантни својства.

Друга студија, оваа од Јужна Кореја, покажала дека дозволувањето на лукот да старее во период од 35 дена за да формира црн лук предизвикува значително зголемување на содржината на антиоксиданти, достигнувајќи максимални нивоа на антиоксиданти на 21-от ден од стареењето.

За време на процесот на стареење, алицинот во лукот се претвора во антиоксидантни соединенија, вклучувајќи алкалоиди и биофлавоноиди. Додека црниот лук полека се готви, тој минува низ процес на ферментација што ги претвора неговите фитохемиски соединенија.

Антиоксидантите кои се појавуваат имаат способност да ја регулираат клеточната сигнализација и да го намалат воспалението. Плус, тие имаат невропротективни, антитромбогени, антидијабетични и антиканцерогени дејства.

Помага во борбата против растот на ракот
Систематски преглед објавен во International Journal of Preventive Medicine покажа дека внесот на остарениот лук е обратно поврзан со ракот. Дваесет и пет студии кои се фокусираа на инциденцата на рак и изложеноста на стар лук имаат главно конзистентни извештаи.

Студија од 2014 година покажала дека екстрактот од стар црн лук може ефикасно да го убие и да го намали растот на клетките на ракот на дебелото црево. Слично на тоа, друга ин витро студија објавена во списанието Nutrition and Research Practice објавила дека екстрактот од стар црн лук го намалува растот и ширењето на клетките на леукемијата.

Истражувачите веруваат дека антиканцерогеното дејство на зреениот лук доаѓа од неговите антиоксидантни соединенија. Конкретно, фенолните соединенија се значително повисоки во стариот отколку во сировиот лук.
Компонентите на овој лук се поврзани со намалувањето на туморските маркери и помагаат да се блокира акумулацијата на слободните радикали за да се спречи растот и ширењето на клетките на ракот во телото.

Компонентите на остарениот лук се поврзани со намалувањето на туморските маркери и помагаат да се блокира акумулацијата на слободните радикали за да се спречи растот и ширењето на клетките на ракот во телото.

Го зајакнува здравјето на срцето
Една од најпознатите придобивки од лукот е неговата способност да го заштити и подобри здравјето на вашето срце. Црниот лук, исто така, може да помогне во подобрување на здравјето на срцето, при што некои студии дури покажуваат дека може да биде исто толку ефикасен како и сировиот лук.

Животински модел од 2018 година ги спореди ефектите на црниот и сировиот лук врз закрепнувањето на здравјето на срцето по оштетувањето предизвикано од исхемија или недостаток на снабдување со крв во срцевите мускули. Интересно, истражувачите откриле дека и сировиот и црниот лук покажуваат кардиопротективни ефекти и се подеднакво ефикасни во минимизирање на оштетувањето на срцето.

Друг животински модел спроведен на Универзитетот Данкук во Кореја, исто така, покажал дека може да ги намали нивоата на холестерол и високите триглицериди со што ќе го намали ризикот од срцеви заболувања.

Ја зачувува когнитивната функција
Слично како обичниот лук, црниот лук може да има силен ефект врз здравјето на мозокот. Бидејќи е богат со антиоксиданти, може да го ублажи воспалението и да помогне во спречувањето на когнитивни состојби како деменција, Алцхајмерова болест и Паркинсонова болест.

Неодамнешниот животински модел објавен во Nutrients покажа дека екстрактот од зреен лук ја подобрува меморијата кај стаорците со когнитивно нарушување, плус помогнал да се намали воспалението и во мозокот.

Друга студија на животни од Индонезија, исто така, покажала дека црниот лук штити од оксидативен стрес и го спречува оштетувањето на меморијата по примената на мононатриум глутамат, или MSG, кај стаорци.

Го стабилизира шеќерот во крвта
Одржувањето на високо ниво на шеќер во крвта може да дојде со голем број негативни ефекти врз здравјето. На краток рок, може да предизвика симптоми на дијабетес како често мокрење и замор. На долг рок, тоа дури може да предизвика дисфункција на бубрезите, инфекции на кожата и поголем ризик од срцеви заболувања.

Додавањето црн лук во здравата и урамнотежена исхрана е едноставен начин за одржување на нормално ниво на шеќер во крвта. Животински модел од Универзитетот Данкук во Кореја покажа дека екстрактот од црн лук не само што е ефикасен во намалувањето на нивото на холестеролот и триглицеридите во крвта кај стаорци кои се хранат со храна со висока содржина на масти, туку исто така може да го намали и нивото на шеќер во крвта.

Во меѓувреме, една студија за животни објавена во Nutrition Research and Practice објави дека високите нивоа на антиоксиданти во црниот лук исто така може да бидат корисни за спречување на компликации од дијабетес.

И повеќе студии на стаорци покажуваат дека екстрактот од црн лук има корисни метаболички ефекти во контекст на дебелина или дијабетес. Истражувачите во Шпанија откриле дека администрацијата на екстракт од зреен црн лук ги подобрува метаболичките и васкуларните промени предизвикани од исхраната богата со масти и сахароза.

Ова се случило преку модификација на генската експресија на протеините и невропептидите кои вклучуваат воспаление, метаболизам на масти и регулирање на внесот на храна.

Го зајакнува имунитетот
Вашиот имунолошки систем игра клучна улога во вашето целокупно здравје. Штити од болестите и инфекциите, па дури може да помогне и во спречување на хронични состојби.

Антиоксидантите кои се наоѓаат во црниот лук го подобруваат имунитетот борејќи се против слободните радикали, намалувајќи го воспалението и спречувајќи оксидативно оштетување на вашите клетки.

Ин витро студија од 2012 година ги процени разликите помеѓу црниот и сировиот лук и нивните индивидуални ефекти врз имунолошката функција. Црниот лук не само што ги покажувал најсилните антиканцерогени и антиоксидантни својства, туку имал и помоќен ефект врз стимулирањето на имунитетот.

Овие придобивки за зајакнување на имунитетот може да имаат далекусежни ефекти врз неколку аспекти на здравјето и може да помогнат во лекувањето на сè, од алергии до автоимуни нарушувања и акутни инфекции.