Брзото јадење често значи недоволно џвакање, што го отежнува варењето и ја зголемува веројатноста за голтање воздух. Последиците можат да бидат надуеност, гасови, киселини и грчеви. На долг рок, оваа навика може да ја иритира слузницата на желудникот и да го зголеми ризикот од гастритис. И не е само тоа…
Во денешниот брз начин на живот, многумина од нас јадат во движење, без многу да размислуваат за брзината со која ги консумираат оброците.
Но, дали знаевте дека пребрзото јадење може да има сериозни последици по вашето здравје – од проблеми со варењето до зголемен ризик од дијабетес тип 2?
Дознајте подолу зошто треба да забавите и како малите промени можат да имаат големо влијание врз вашето здравје и благосостојба, објавува Дневник.хр.
Што значи да се јаде пребрзо?
Ако јадете оброк за помалку од 10-15 минути, без темелно да џвакате или да ги слушате сигналите за ситост – веројатно јадете пребрзо. Оваа навика може да доведе до прејадување, проблеми со варењето, зголемување на телесната тежина и зголемен ризик од метаболички заболувања како што се дијабетес тип 2 и метаболички синдром.
Не забележувате кога сте сити
Потребни се околу 20 минути за телото да испрати сигнал до мозокот дека сте јаделе доволно. Ако јадете брзо, лесно можете да изедете повеќе храна отколку што всушност ви е потребно.
Интересно е што темелното џвакање може да помогне – една студија покажала дека џвакањето на секој залак ги зголемува нивоата на хормонот GLP-1 (кој создава чувство на ситост) за 40 пати и ги намалува нивоата на хормонот грелин, хормон на глад.
Се јавуваат проблеми со варењето
Брзото јадење често значи недоволно џвакање, што го отежнува варењето и ја зголемува веројатноста за голтање воздух. Последиците можат да бидат надуеност, гасови, киселини и грчеви. На долг рок, оваа навика може да ја иритира слузницата на желудникот и да го зголеми ризикот од гастритис.
Се здебелувате
Пребрзото јадење поттикнува прејадување и поголем внес на калории. Луѓето кои јадат брзо имаат поголема веројатност да посегнат по поголеми порции и да грицкаат почесто помеѓу оброците. На долг рок, ова го отежнува одржувањето на здрава тежина и го зголемува ризикот од дебелина.
Зголемен ризик од дијабетес тип 2
Истражувањата покажуваат дека луѓето кои јадат оброк за помалку од 20 минути имаат поголем ризик од развој на дијабетес тип 2 во споредба со оние кои јадат 30 минути или подолго. Дијабетес тип 2 се јавува кога телото не го користи инсулинот ефикасно, што доведува до покачени нивоа на шеќер во крвта.
Повисок ризик од метаболички синдром
Метаболичниот синдром вклучува група на состојби како што се висок крвен притисок, зголемен обем на половината и висок холестерол, а сите го зголемуваат ризикот од срцев и мозочен удар.
Луѓето кои јадат брзо имаат 2-5 пати поголем ризик од развој на овој синдром. Причината е комбинација од дебелина, инсулинска резистенција и воспаление во телото.
Намалена апсорпција на хранливи материи
Варењето започнува во устата – џвакањето ја разградува храната и ја меша со плунката, што го олеснува апсорбирањето на витамини и минерали во дигестивниот систем. Ако не ја џвакате добро храната, потешко е вашето тело да ги апсорбира сите хранливи материи што му се потребни.
Зголемен ризик од задушување
Јадењето пребрзо го зголемува ризикот од задушување, особено ако земате големи залаци, не џвакате доволно или зборувате додека јадете. Овој ризик е особено изразен кај децата и постарите лица, кои можеби веќе имаат тешкотии при голтањето.
Предности од побавно јадење
Забавувањето на темпото на јадење може да донесе бројни придобивки:
Подобро варење – помалку надуеност, гасови и киселини
Подобра хормонска регулација – повеќе GLP-1, помалку грелин
Постабилни нивоа на шеќер во крвта – помал ризик од инсулинска резистенција
Помалку грицки – луѓето кои јадат побавно јадат до 25% помалку грицки по оброците
Полесно одржување на тежината – помал внес на калории
Поголемо уживање во оброците – поголема свест и задоволство за време на оброците
Помал ризик од задушување – особено кај децата и постарите лица
Појасни сигнали за ситост – полесно се препознава кога сте сити
Како да го забавите темпото на јадење?
Пробајте ги овие совети:
Џвакајте повеќе – стремете се кон 15–30 џвакања по залак
Намалете ги одвлекувањата на вниманието – јадете без да гледате во екран
Слушајте го вашето тело – проверувајте колку сте гладни пред и за време на оброците
Користете помал прибор за јадење – помала лажица или виљушка може да помогне
Правете паузи – спуштете го приборот за јадење помеѓу залаците
Уживајте со сите сетила – фокусирајте се на мирисот, вкусот и текстурата на вашата храна
Користете штоперица – обидете се вашиот оброк да трае најмалку 20 минути.