Дали знаете како влијае пивото на здравјето на цревата?

Фото: Unsplash
377

Студиите за хранливите материи што ги содржи пивото покажуваат како тие делуваат заедно на цревата, поттикнувајќи го здравјето на различни начини во телото.

Пивото, омилениот пијалак на многумина, има долга и богата историја која датира илјадници години наназад.
Освен што е задоволство за непцето, пивото е и предмет на љубопитство од страна на научниците. Некои истражувања ги открија придобивките што ги има консумирањето на пиво врз имунолошкиот систем и цревниот микробиом.

Пивото е еден од најчесто консумираните пијалаци, кој го зазема второто место по водата и чајот.
Во древните сумерски и вавилонски култури бил прифатен како главен и речиси божествен пијалак. За време на древните кинески погребни ритуали и владеењето на фараоните, пивото им се делело на работниците, а монасите го произведувале во средниот век.

Денес, пивото привлекува внимание не поради неговите психо-фармаколошки или социјални карактеристики, туку поради неговите функционални аспекти.

Студиите за микроорганизми, полифеноли, диетални влакна и меланоидин содржани во пивото покажуваат како тие заедно делуваат на цревата и цревната микробиота, потикнувајќи го здравјето на различни начини во телото.

Пивото, како традиционален ферментиран пијалок, е богат со есенцијални амино киселини, витамини, елементи во трагови и биоактивни материи кои играат клучна улога во регулирањето на многу физиолошки функции на човечкото тело. Полифенолите присутни во пивскиот слад и хмељот се исто така важни активни соединенија кои имаат корисен ефект врз цревниот микробиом.
Претходните истражувања се фокусираа на тоа како овие биоактивни материи во пивото можат да помогнат во спречување на артериосклероза и срцеви заболувања, поттикнување на циркулацијата на крвта, поддршка на имунолошката функција, поттикнување на антиоксидантни и антиинфламаторни ефекти и зајакнување на производството на естроген.

Со испитување на претходните истражувања на животни и луѓе, кинеските научници открија дека ниската или умерена потрошувачка на пиво, со или без алкохол, поттикнува здрава имунолошка функција.
Кога пивото се консумира умерено, се забележува дека фенолите и другите хранливи материи што ги содржи влијаат на развојот на корисни бактерии во цревата, предизвикувајќи голем број антиинфламаторни, антиоксидантни и имуномодулаторни ефекти.

Овој преглед на истражувања сугерира дека подобрувањата во имунолошкиот систем може да се припишат на интеракцијата помеѓу полифенолите на пивото, влакната и етанолот бидејќи тие заедно го поттикнуваат развојот на цревниот микробиом. И покрај тоа, потребни се детални истражувања за да се потврди можната употреба на пивото како регулатор на микробиомот во иднина.