Следниот пат кога ќе размислувате за конзервирана храна, не заборавајте на сардините кои имаат големи придобивки за вашето тело.
Иако конзервираната храна често ја носи стигмата дека е помалку здрава опција, постојат неколку исклучоци. Конзервирањето на храната е стара практика која овозможува храната да се чува долго време и го спречува развојот на микроорганизми кои можат да ја расипат. Но, нутриционистите истакнуваат дека не треба да се ставаат сите конзервирани производи во иста корпа.
Овошјето и зеленчукот често ја задржуваат својата јадливост и хранливи материи преку процесот на конзервирање, бидејќи микроорганизмите се елиминираат. Сепак, особено се издвојува една категорија на конзервирана храна, а тоа е рибата.
Експертите истакнуваат дека конзервираната риба, како што е сардината, нуди изненадувачки здрава опција. Сардините се извор на висококвалитетни протеини кои се одржливи и брзо се подготвуваат. Покрај тоа, тие содржат помалку жива во споредба со многу други видови риби, што ги прави еден од најпосакуваните извори на морска храна, особено кога свежа риба не е достапна.
Нутриционистот д-р Џес Кординг забележува дека конзервираните сардини обезбедуваат значителни количини на протеини, витамин Д и омега-3 масни киселини, кои се познати по своите антиинфламаторни својства. Дополнително, маслиновото масло во конзервите додава здрави мононезаситени масти.
Јадењето риба со малку жива се препорачува два до три пати неделно, а сардините се совршен начин да се исполни таа препорака. Д-р Кординг дури предлага различни начини да ги јадете, вклучително и додавање на сардини во тестенини, сирење или крекери за здрава ужина. Можете дури и да ги пасирате и да ги додадете во салати за дополнително внесување на хранливи материи.
Така, сардините станаа неочекувана суперхрана која го чува вашето здравје и обезбедува многу корисни хранливи материи. Затоа, следниот пат кога ќе размислувате за конзервирана храна, не заборавајте на овие мали риби кои имаат големи придобивки за вашето тело.