Евтина суперхрана: 8 причини зошто да јадете кисела зелка

Фото: Freepik
252

Без разлика дали ја правите дома или ја купувате на пазар, киселата зелка е позната како суперхрана совршена за здравјето на целиот организам. Еве осум причини зошто треба што почесто да ја вклучувате на менито!

Кисела зелка е ситно сечкана сирова зелка која е ферментирана во кисела суперхрана. Студијата објавена во списанието Global Advances in Health and Medicine вели дека оваа форма на зачувување на зелката може да се следи уште од четвртиот век п.н.е. и дека е и денес многу хранлива намирница.

Според диететичарката Ели Давар, ферментацијата е процес кој се користи за зачувување на овошјето и зеленчукот за јадење во текот на студените зимски месеци. „Меѓутоа, дополнителните здравствени придобивки од ферментацијата ги вклучуваат бактериите погодни за цревата кои се развиваат за време на овој процес“, додава таа.

Осум придобивки од јадење кисела зелка

  1. Многу е хранлива

Покрај тоа што е нискокалорична (околу 30 калории по чаша), ова се значајни хранливи материи и микронутриенти во киселата зелка, според диететичарката Меги Мун: витамин Ц, витамин К, витамин Б6, влакна, железо, бакар, манган, фолна киселина, калиум.

„Исто така, нуди придобивки што можеби нема да се појават на нутритивната етикета, како што се пробиотици, флавоноиди кои штитат од оксидативно оштетување и антимикробни соединенија“, додава Мун.

  1. Таа е добра за вашите црева

Како ферментирана храна, киселата зелка природно содржи пробиотици и пребиотски влакна. „Се покажа дека пробиотиците се ефикасни во управувањето со гастроинтестиналните симптоми како што се запек, дијареа поврзана со употреба на антибиотици и инфекции и синдром на нервозно дебело црево (IBS)“, вели регистрираната диететичарка Адриен Нгаи за mbg.

  1. Може да го поддржи имунолошкиот систем

Бидејќи приближно 70 до 80 проценти од имунолошкиот систем се наоѓа во цревата, двата системи се нераскинливо поврзани. Што значи, „секоја храна што поддржува здрави црева исто така поддржува здрав имунолошки систем“, вели регистрираната диететичарка Аби Канон.

  1. Таа е добар извор на влакна

Пребиотските влакна помагаат во исхраната на добрите бактерии во цревата (исто така наречени пробиотици), така што тие имаат поголема способност да напредуваат, пишува интегративниот гастроентеролог Марвин Синг за mbg. Овие влакна се клучни за создавање на здрав и избалансиран микробиом, кој го поддржува целокупното здравје на дигестивниот систем и цревата.

Според базата на податоци за храна на американското Министерство за земјоделство (USDA), 1 чаша кисела зелка содржи четири грама влакна, што е еднакво на 15 проценти од дневната препорачана вредност.

  1. Нејзините хранливи материи можат да го поддржат здравјето на срцето

Една чаша кисела зелка содржи 15 проценти од дневната препорачана вредност на витамин К, според базата на податоци за храна на USDA. „Недостатокот на витамин К2 е поврзан со стврднување на крвните садови, што е фактор на ризик за срцеви заболувања“, објаснува Мун. Затоа, јадењето кисела зелка или друга храна богата со витамин К може да го поддржи здравјето на срцето.

Дополнително, студиите покажаа дека пробиотиците можат скромно да го намалат крвниот притисок и да го подобрат нивото на шеќер во крвта. „Поради овие причини и бидејќи киселата зелка содржи влакна, може да го поддржи и здравјето на срцето“, вели Кенон.

  1. Јадењето кисела зелка помага да се намали стресот

Се покажа дека пробиотиците управуваат со анксиозноста и симптомите на депресија кај луѓето поради поврзаноста на цревата и мозокот.

Иако киселата зелка не е директно поврзана со намалувањето на стресот кај луѓето, „во студиите на животни каде што се избришани цревните микробиоми, пробиотиците од ферментираната храна го смирувале системот за одговор на стресот, кој исто така може да ѝ наштети на когнитивната функција кога е пренапорен“, вели Мун за mbg.

  1. Може да го поддржи здравјето на мозокот

„Постојат значителни научни докази за можните корисни ефекти на пробиотиците врз здравјето на цревната микробиота и последователните врски со функцијата на мозокот“, се наведува во списанието Preventive Nutrition and Food Science. Ова истражување сугерира дека ферментираната храна може да доведе до подобрување на меморијата и когнитивното функционирање, истовремено поддржувајќи го менталното здравје.

  1. Витамините во киселата зелка можат да ја поддржат јачината на коските

Исто како што витаминот К може да го поддржи здравјето на срцето, исто така се покажа дека ја поддржува јачината на коските. „Традиционалната исхрана богата со витамин К (VK2) во киселата зелка ги прави коските посилни, што резултира со помалку фрактури и помалку губење на коските“, вели Мун. „Ова е поддржано од неколку клинички испитувања кои покажуваат дека VK2 ја подобрува минералната густина на коските и ги намалува фрактурите.