За здраво тело и ум, важно е да се јаде храна богата со хранливи материи кои го хранат микробиомот: овошје, зеленчук, цели зрна, јаткасти плодови, семки и мешунки.
Лeкарите и нутриционистите често зборуваат за важноста на правилната и здрава исхрана бидејќи таа е еден од факторите од кои зависи здравјето на целиот организам.
Но, сепак често посегнуваме по храна која е многу штетна и според гастроентеролозите го труе организмот.
Особено е важно да се ограничи консумацијата на колбаси и чадени производи.
На крвните садови негативно влијаат навидум безопасни задоволства како што се колачи, бонбони, колачи, мафини, кечап, сосови и разни грицки.
Таквата храна е полна со сол, конзерванси, шеќер, разни адитиви, дури и хидрогенизирани масла и маргарин.
Овие евтини замени за путер при загревањето испуштаат канцерогени материи и ги ослободуваат во телото.
Транс мастите се опасни затоа што не се апсорбираат од телото, туку се таложат во сврзувачкото ткиво и одат во поткожното масно ткиво.
Ова го отежнува производството на инсулин, влијае на формирање на наслаги во крвните садови и го зголемува ризикот од срцеви заболувања.
Со други зборови, транс мастите го зголемуваат нивото на холестерол, предизвикуваат инсулинска резистенција и дијабетес.
Тие предизвикуваат зголемување на телесната тежина, што ги оптоварува разните органи и системи.
Накратко, за здраво тело и ум, важно е да се јаде храна богата со хранливи материи кои го хранат микробиомот: овошје, зеленчук, цели зрна, јаткасти плодови, семки и мешунки.
Сите овие намирници содржат влакна и полифеноли кои ги хранат добрите бактерии.
Добра опција е ферментираната храна како кефир, кисела зелка и кимчи, кои се богати со пробиотици кои се погодни за цревата.
И, се разбира, не заборавајте да пиете многу вода.