Гравче си е гравче: Денеска го одбележуваме светскиот ден на мешунките! 9 причини зошто треба често да јадете грав

Фото: Freepik
510

На 10 февруари се одбележува светскиот ден на мешунките, а крал на мешунките е неговото величество – гравот! Денес е одличен ден за гравче, нели?

Гравот има толку многу добри страни што секој треба често да го има на своето мени.
Денеска е Светски ден на мешунките, а тие, се знае, богати се со магнезиум, калиум, витамин Б, железо и растителни влакна. Тука спаѓаат различни видови зеленчук како грав, грашок, боранија, наут, кикиритки, леќа…

Сепак, ќе се согласите дека прв меѓу еднаквите е неговото височество – гравот, па затоа решивме денес да пишуваме токму за него.

Гравот содржи аминокиселини, кои се градежни блокови на протеините кои телото ги користи за заздравување и создавање на нови ткива, како што се коските, мускулите, косата, кожата и крвта. Протеинот е суштинска хранлива материја.

Постојат многу видови на грав. На пример, сувиот грав треба да се свари за да биде доволно мек за да се јаде. Конзервираниот и замрзнатиот грав обично се готови за јадење откако ќе се загреат на шпорет или во микробранова печка. Секако, има и многу различни сорти и сите имаат многу добри страни. Еве што содржат:

Протеини

Гравот е добар извор на протеини, особено за вегетаријанците и веганите. На пример, една чаша или порција од 40 грама црн грав содржи 14,5 г протеини, 16,6 г влакна и 4,56 милиграми железо.

Фолати

Гравот содржи неколку витални хранливи материи, вклучително и фолати. Фолната киселина е од суштинско значење за општото здравје, за формирање на здрави црвени крвни зрнца и помага во спречување на дефекти на невралната туба кај фетусот за време на бременоста. Порција од 155 грама излупени зрна едамам обезбедува 482 микрограми (mcg) фолна киселина.

Антиоксиданти

Според истражувањето на порталот „Reliable Source“, гравот е богат со полифеноли, кои се еден вид антиоксиданти. Антиоксидантите се борат против ефектите на слободните радикали, кои ги оштетуваат добрите хемикалии што ги произведува телото. Слободните радикали можат да предизвикаат оштетување на клетките што може да доведе до разни болести, додека антиоксидантите му помагаат на телото да ги отстрани слободните радикали. На овој начин, храната богата со антиоксиданти, како гравот, може да помогне во заштитата на телото од болести.

Гравот ја намалува можноста за срцев удар
Луѓето кои редовно консумираат грав имаат помали шанси да умрат од срцев удар или да имаат други кардиоваскуларни проблеми. Авторите на мета-анализата од 2017 година сугерираат дека една од причините за намалување на кардиоваскуларниот ризик е тоа што луѓето ги заменуваат животинските протеини со грав.

Го намалува ризикот од рак
Истражувањето објавено во 2015 година заклучи дека гравот може да има антиоксидантни својства кои се борат против ракот на дебелото црево. Резултатите покажале дека црниот грав има најголема антиоксидантна активност. Студија од 2016 година, исто така, покажа дека хемикалиите во црниот грав може да го забават растот на колоректалниот карцином со тоа што го спречуваат размножувањето на клетките на ракот.

Дијабетес
Гравот може да помогне во стабилизирање на нивото на гликоза во крвта или дури и да спречи дијабетес. Некои истражувања заклучија дека исхраната богата со влакна може да го намали ризикот од дијабетес тип 2. Исто така, има докази дека може да помогне во намалувањето на шеќерот во крвта кај луѓето кои веќе ја имаат оваа состојба. Ова е можно бидејќи гравот е богат со влакна, кои ја намалуваат гликозата во крвта.

Спречува замастување на црниот дроб

Замастен црн дроб се јавува кога маснотиите се акумулираат во овој орган. Може да се развие заедно со дебелината, високиот холестерол, високиот крвен притисок… Лекарите го засноваат третманот на замастен црн дроб на губење на тежината и контрола на шеќерот, како и намалување на нивото на масти, како што се триглицеридите и липопротеини со ниска густина (LDL), или лошиот холестерол.. Замената на животинските протеини со грав е добар чекор кон подобро здравје на црниот дроб.

Контрола на апетитот
Влакната и здравите скробови што ги содржи гравот може да помогнат да се создаде чувство на ситост. Како долгорочна стратегија за јадење, може да помогне да се спречи прејадување и може да доведе до губење на тежината.

Подобрување на здравјето на цревата
Истражувањата покажаа дека гравот, особено црниот грав, го подобрува здравјето на цревата и го зголемува бројот на корисни бактерии. Ова може да биде добра превентивна мерка против разни цревни заболувања