Доколку не сте љубител на класичните виршли, избегнувате преработена храна или едноставно сакате малку промена – ова е вистинскиот рецепт за вас.
Најдовме интересен рецепт за хот-дог во кој главни ѕвезди се морковите. Со малку труд за лупење и добра маринада, можете да направите вкусни „колбаси“ од скромните моркови за сензационален хот-дог кој воопшто нема вкус на коренест зеленчук.
Еве како се прават:
Рецепт за лажен хот-дог на скара
Доколку не сте љубител на класичните виршли, избегнувате преработена храна или едноставно сакате малку промена – ова е вистинскиот рецепт за вас.
Да, добро прочитавте. Еве како оваа гастрономска магија ја изведуваат Јасмин и Крис од Јутјуб каналот Sweet Simple Vegan.
Состојки за лажен хот-дог:
5-6 моркови со средна големина
400 мл супа од зеленчук
50 мл јаболков оцет
3 лажици соја сос
2 лажици јаворов сируп
1 лажичка чадена пиперка во прав
1-2 чешниња лук
¼ лажичка црн пипер
Во оригиналниот рецепт има и 1 лажица течен чад, но ние не знаеме каде би можело да се најде.
Приготвување:
- Измијте ги и исчистете ги морковите. Со помош на лупач за зеленчук обликувајте го свежиот морков така што ќе наликува на виршла.
- Во тенџере истурете супа од зеленчук, јаболков оцет, соја сос, јаворов сируп, (течен чад), чадена пиперка во прав, лук и пипер.
Наместо јаворов сируп, можете да додадете мед.
- Загрејте ја маринадата на умерена температура и потопете ги морковите во неа. Гответе сè заедно околу десет минути, додека морковите не омекнат.
- Додека морковите се ладат, вклучете ја скарата.
- Извадете ги морковите од маринадата, премачкајте ги со растително масло по желба и печете ги на скара по три до пет минути од секоја страна додека термички не се обработат до крај и не добијат траги од скарата.
- Во лепчиња за виршли ставете ги лажните виршли и соединете ги со сосови по желба. Добар апетит!
Целиот процес на трансформирање на морковите во виршли погледнете го на Инстаграм профилот на Јасмин Брионс од блогот Sweet Simple Vegan.