Одредени намирници во комбинација со риба може да предизвикаат пречки во варењето, надуеност и болки во стомакот
Рибата е несомнено најздравиот облик на немасни протеини и омега-3 масни киселини кои помагаат во зајакнувањето на целокупното здравје и имунитет. Сепак, важно е да се напомене дека придобивките од јадењето риба може да варираат во зависност од видот на рибата што се консумира и начинот на кој се подготвува. Затоа, исто така е важно да се земат предвид факторите како што се содржината на жива и одржливоста при изборот на видот на рибата.
Покрај непобитните придобивки од јадењето риба за општото здравје, нејзиното комбинирање со одредени намирници може да има негативен ефект и да предизвика проблеми со варењето.
Еве кои шест вообичаени намирници никогаш не треба да ги јадете со риба. Некои можат да ве изненадат.
Млечни производи
Конзумирањето млеко, урда или други млечни производи со риба може да предизвика проблеми со варењето, надуеност, болки во стомакот, па дури и да доведе до инфекции на кожата и алергии. Комбинацијата на овие намирници може да го наруши дигестивниот процес поради високата содржина на протеини и соединенија кои можат да влијаат на варењето.
Преработена и пржена храна
Комбинацијата на риба со ултра-обработена или пржена храна може да ги намали здравствените придобивки од рибата. Имено, високото ниво на заситени и транс масти во пржената храна може да биде штетно за здравјето на кардиоваскуларниот систем.
Избегнувајте комбинирање на риба со тешки јадења со скроб, како тестенини. Ова може да доведе до прекумерно внесување на калории и јаглехидрати и може да го забави дигестивниот систем.
Зачинета храна
Зачинетата храна може да го совлада деликатниот вкус на рибата. Покрај тоа, комбинирањето на многу зачинета храна со риба може да предизвика гастроинтестинални непријатности и надуеност кај некои луѓе.
Грав и мешунки
Гравот, мешунките и рибата се богати со протеини, кои можат да предизвикаат гасови и надуеност доколку се консумираат заедно.