Како да ги зачуваме бананите свежи? (ВИДЕО)

Фото: Pexels
128

Веројатно си го поставувате прашањето, како да ги спречите бананите да станат кафени? Пред сѐ, што предизвикува бананите да созреат толку брзо?

Зошто е толку тешко да се одржат бананите подолго свежи? Одиме во самопослуга и купуваме банани и додека да стигнеме да ги јадеме, тие стануваат кафени и презреани, па најчесто освен за леб од банана, не можеме да ги употребиме.

Често се прашуваме дали можеби сепак треба да ги ставиме бананите во фрижидер. Ако ги чувате бананите во фрижидер, надворешната страна на бананата многу брзо ќе потемни. Сепак, внатрешноста на процесот на зреење на бананата ќе се забави.

Најдовме видео во кое се направени неколку експерименти во обид да се открие како да спречиме бананите да станат кафеави и можеме да ви кажеме дека, без сомнение, чувањето на бананите во фрижидер ќе предизвика тие побрзо да станат кафени и не е најдоброто место за нив.

Па, тогаш веројатно го поставувате прашањето, како да ги спречите бананите да станат кафени? Пред сѐ, што предизвикува бананите да созреат толку брзо?

Можеби не го знаете ова, но многу центри за дистрибуција на банани и големи продавачи на банани имаат простор во нивниот магацин или продавница каде што чуваат банани за да можат да го фатат етиленскиот гас што излегува од нив.

Токму тој е начинот кој како најдобар за оваа цел го откриле и во видеото. А тоа е фактот дека мора да го контролирате етиленскиот гас, ако сакате да ги заштитите бананите од пребрзо потемнување.

Ве покануваме да го погледнете видеото подолу за да видите како да ги зачувате бананите.

Еве неколку занимливости за бананите:
Дали знаевте дека бананите пливаат во вода? Па, факт е дека бананите пливаат во вода исто како јаболката и лубениците.

Дали бананите се одгледуваат во САД?

Единствената држава со клима погодна за одгледување банани денес е Хаваи. Бананите порано се одгледувале во Калифорнија и Флорида.

Постои музеј на банани јужно од Палм Спрингс, Калифорнија, каде што ќе најдете илјадници предмети поврзани со бананите.