Ладната супа од тиквички е одлична за топлите денови. Таа може да стане ваш сојузник за освежување и хидратација на телото
Летото конечно пристигна, а со тоа и високите температури.
Затоа многу се бараат вкусни и во исто време освежителни рецепти, а пожелно е да бидат и што поедноставни.
Тиквичките се еден од зеленчуците кои многу ни се допаѓаат поради бескрајните комбинации кои ни овозможуваат значително да го скратиме времето на размислување што да готвиме, а се многу брзи и лесни за обработка, па не се грижиме кога треба со нив да подготвиме ручек.
Во продолжение ви пренесуваме еден рецепт за ладна супа чија ѕвезда е тиквичката, а со малку зачини ќе стане едно од вашите омилени јадења кога ќе посакате нешто освежително, што се јаде со лажица.
Ладна супа од тиквички – состојки
1 среден кромид
1 лажица маслиново масло
1/2 лажичка сол, или по вкус
4 средни тиквички
3 до 4 чаши супа од зеленчук (можете да користите вода)
1/2 чаша кисела павлака или јогурт, по желба
црн пипер, по желба
Приготвување:
Тиквичките исечкајте ги на коцки со средна големина, а кромидот на ситно.
Загрејте масло во средно тенџере на средно-силен оган и додадете ги кромидот и солта.
Пропржете го кромидот, мешајќи повремено, додека не стане проѕирен и мек, околу 5 минути.
Додадете ги тиквичките и покријте ги со вода. Зголемете до вриење, а потоа намалете и динстајте додека не омекнат (околу 15 минути).
Откако ќе се сварат тиквичките, исклучете го шпоретот и можете веднаш да ги изблендирате.
Префрлете ја супата во сад или сад што може да се затвори, покријте ја и изладете ја во фрижидер најмалку еден час.
Украсете по желба со повеќе павлака или јогурт и свеж босилек, рукола и препечени коцки леб или фета сирење.