Умереното консумирање на напитокот што го произведува чајната печурка обезбедува заштита од загадувања од различен вид кои допираат до нашето тело преку респираторните органи и на друг начин и може да предизвикаат појава на канцерогени заболувања. Русите докажаа дека особено им помогнал на рударите на Урал во чистењето на организмот и спречувањето на прераната смрт поради вдишување јагленова прашина.
Чајната печурка, како што ја нарекуваат, поради одгледувањето во чај, има многу лековити својства, а тие се познати ширум светот уште од дамнешни времиња. Комбуха или комбуха печурката се дели меѓу пријателите како знак на желба за побрзо закрепнување од некоја болест.
Чајот во кој се разви и растеше габата е многу лековит, без разлика дали го пиете или го користите како облог.
Комбуха печурката се консумира во вид на чај во кој таа се размножува или ферментира.
Комбуха печурка
Интересна работа за комбуха печурката е нејзиниот начин на репродукција. Имено, секоја култура се размножува сама од себе во добро подготвени услови.
Иако изгледа лесно и може да се одгледува и во домашни услови, сепак ова не е толку едноставно, а треба и да се внимава да не се направат некои грешки поради незнаење. Меѓудругото, исклучително е важно пијалакот да биде благ, бидејќи содржи глуконска киселина, која нормално ја произведува човечкиот црн дроб во нормални метаболички услови. Оваа киселина влегува директно во крвта и има заштитна улога за човечкото тело. Зголемувањето на процентот на оваа киселина во крвта доведува до прекумерно закиселување на крвта, што може да ја наруши рамнотежата на телото во многу случаи, а во потешки случаи да предизвика и смрт.
Лековити својства
Умереното консумирање на напитокот што го произведува чајната печурка обезбедува заштита од загадување од различни видови кои допираат до нашето тело преку респираторните органи и на друг начин и може да предизвикаат појава на канцерогени заболувања. Русите докажаа дека особено им помогнал на рударите на Урал во чистењето на организмот и спречувањето на прераната смрт поради вдишување јагленова прашина.
Други лековити својства на чајот во кој расте Комбухата се: лечење на артритис, срцев инфаркт, чиреви и хемороиди. Чајот исто така лекува катаракта, ја олеснува менопаузата, ПМС и грчевите кои ја придружуваат менструацијата. Чајот ја намалува дебелината и детоксицира, ги намалува камењата во жолчката, ги зајакнува бубрезите и лекува артериосклероза. Помага при несоница и ја регулира активноста на цревата.
Чајот од комбуха е заслужен за лековитите својства како што се зајакнување на имунитетот, подобрување на варењето, намалување на воспалението, намалување на крвниот притисок, зголемување на енергијата, регулирање на нивото на шеќер во крвта и здравјето на црниот дроб.
Го потиснува растот на штетните бактерии, а по конзумирањето на комбуха испијте иста количина на вода што ќе го подобри варењето.
Комбухата дава и енергија бидејќи содржи вредни минерали и витамини, а најдобро е да се пие после вежбање.
Чајот подготвен од комбуха се пие по половина литар дневно.