Како грозјето во туршија помага за варењето и имунитетот: Направете ефикасен зимски пробиотик

Фото: Pexels
335

Комбинацијата од корисните својства на грозјето и квалитетот што ферментираната храна го нуди за нашето здравје се одлична зимска комбинација за посилен имунитет и подобра одбрана од инфекции.

Грозјето во туршија е добра идеја да пробате нешто што можеби не сте го пробале досега, збогатете ја зимницата со нешто егзотично и направете нешто добро за вашето здравје и имунитет. Богатството на вкусови, како и минералите, витамините и добрите бактерии ќе влијаат на неколку важни сегменти на здравјето.

Ферментирана и кисела храна: За што ни помага и како го зајакнува нашето здравје
Познати се бројните здравствени придобивки од ферментираната храна. На пример, киселите краставички имаат висока концентрација на витамини како што се витамин К, витамин Ц и витамин А. Комбинацијата на супстанциите од природно киселата храна и водата во која дополнително се закиселува ги засилува корисните својства. Други здравствени придобивки од киселата и ферментирана храна се:

Помош за варењето: ферментираната храна содржи добри живи бактерии познати како пробиотици
Контрола на шеќерот во крвта: солената киселина врз база на оцет може да помогне да се стабилизираат нивоата на гликоза во крвта и да се спречи чувството на интензивен глад
Борба против инфекции и други болести: ферментираното овошје и зеленчук се богати со антиоксиданти кои го зајакнуваат имунолошкиот систем.

Грозје во туршија: Дали ги задржува или ги губи своите корисни својства?
Грозјето има големи здравствени придобивки, првенствено поради неговата висока содржина на хранливи материи и антиоксиданти. Се одгледува со илјадници години, вклучително и повеќе древни цивилизации кои го одгледувале не само за вино, туку ги користеле и лисјата од лозата. Самото производство на вино е процес на ферментација на грозје. Научниците со децении ги истражуваат потенцијалните здравствени придобивки од грозјето, а некои специфични студии разгледале други форми на преработка.
Процесот на ферментација без додавање на шеќер нуди некои дополнителни поволности, па во последно време сè повеќе се среќаваме со рецепти за подготовка на грозје за туршија.

Најважно е, велат истражувачите, да се поништи потенцијалното влијание на пестицидите, но тоа важи и за сировото грозје пред да се подготви за ферментација со цел да се направи вино. Што се однесува до другите поволности што ги нуди грозјето во туршија, не само што не се губат корисните материи содржани во грозјето, туку и некои ќе се зголемат, ако се земат предвид комбинираните вредности на самото грозје и потенцијалните придобивки од ферментираната храна која обично ја јадеме во зима.

Најважните здравствени придобивки од грозјето: Витамини, минерали, антиоксиданти

Важни витамини и минерали, вклучувајќи бакар и витамини Б (тиамин, рибофлавин и Б6) и К
Може да го зајакне срцето (намалување на крвниот притисок со проширување на артериите и вените, излачување на натриум и спречување на стеснување на артериите и вените кои инаку би го зголемиле крвниот притисок, влијание на нивото на холестерол со подобра апсорпција – медитеранската исхрана е добар доказ за тоа)
Висока содржина на антиоксиданти, кои остануваат во грозјето и по ферментацијата (антоцијанин, ресвератрол и кверцетин, витамин Ц, бета каротен, лутеин и елагична киселина)
Може да биде корисно за здравјето на очите (помалку знаци на оштетување и подобра функција на мрежницата, заштита од ултравиолетова А (УВА) светлина, помал ризик од макуларна дегенерација
Ја подобрува меморијата, вниманието и расположението (ресвератролот може да не заштити од Алцхајмерова болест со намалување на воспалението на мозокот и отстранување на амилоид-бета пептидите)
Поддршка за здравјето и густината на коските, со напомена дека засега се вклучени лабораториски студии на животни (содржина на калиум, манган и витамин Б, Ц и К)
Заштита од бактерии и габи (ресвератролот има силни антимикробни својства и антоцијани кои можат да ги уништат клеточните ѕидови на бактериите)
Може да ги забави знаците на стареење (ресвератролот го активира генот SirT1 поврзан со подолг живот, а протеинот сиртуин ги регулира клеточните процеси како што се стареењето и клеточната смрт)
Намалување на воспалението (силни антиинфламаторни својства на воспалителни маркери како што се факторот на туморска некроза-алфа (TNF-алфа) и интерлеукин-6 (IL-6) (60, 61)
Може да биде корисно за здравјето на кожата и косата (зајакнување на ефектот на колаген)
Позитивни ефекти во борбата против дебелината и придружните болести (дијабетес, срцеви заболувања) – екстрактот од проантоцијанидин од семки од грозје може да го зголеми нивото на хормонот на ситост GLP-1
Подобрување на варењето за ублажување на запек (висока содржина на влакна) и 81 отсто содржина на вода
Подобар сон (студии утврдиле дека грозјето е природен извор на мелатонин, тој е најзастапен во лушпите)

Како да направите грозје за туршија?
Состојки за тегла од 1 кг:
грозје 1 кг
лути пиперки 50 г – по вкус
вода 0,5 л
сол 2 лажици
шеќер 3 лажици
алкохолен оцет 1/4 л
конзерванс 1/4 кесичка
винобран 1/4 кесичка.

Приготвување:
Грозјето добро измијте го или оставете го да отстои во вода со сода бикарбона еден час. Наредете ги зрната во теглите така што меѓу нив ќе ставите лути пиперчиња. Добро притиснете со решеткаст пластичен држач.

Зовријте вода, додадете сол, шеќер, оцет, конзерванс и винобран и сè убаво измешајте. Оставете да се излади. Прелијте го грозјето за да се покрие. Добро затворете ги стерилизираните тегли и оставете ги да отстојат еден месец на ладно и темно место.