Како пивото влијае на здравјето на срцето?

Фото: Unsplash
163

Умереното консумирање пиво може да има некои позитивни ефекти врз здравјето на срцето. Важно е да се нагласи дека ваквата консумација мора да се практикува со мерка.

Пивото е еден од најпопуларните пијалaци ширум светот, но многу луѓе се прашуваат како тоа влијае на здравјето на срцето.

Истражувањата покажале дека умереното консумирање пиво може да има одредени позитивни ефекти врз кардиоваскуларното здравје.

Умерената потрошувачка на пиво обично се дефинира како една до две чаши пиво дневно за мажи и една чаша за жени. Прекумерното консумирање алкохол може да има спротивен ефект и да го зголеми ризикот од срцеви заболувања.

  1. Антиоксиданти во пивото:

Пивото содржи антиоксиданти како што се флавоноиди и полифеноли, кои можат да помогнат во заштитата на срцето од оштетување на слободните радикали. Овие антиоксиданти, исто така, можат да го подобрат протокот на крв.

  1. Подобрување на холестеролот:

Некои студии покажале дека умереното консумирање пиво може да го зголеми нивото на „добриот“ HDL холестерол, што може да го намали ризикот од атеросклероза и срцеви заболувања.

  1. Намалување на ризикот од срцев удар:

Истражувањата сугерираат дека умереното консумирање пиво може да го намали ризикот од срцев удар за одреден процент, но овие ефекти варираат од личност до личност.

  1. Умереноста е клучна:

Важно е да се напомене дека сите овие потенцијални корисни ефекти се поништуваат ако пивото се консумира во прекумерни количини. Прекумерното консумирање алкохол може да доведе до висок крвен притисок, срцеви аритмии и други сериозни проблеми.

Умереното консумирање пиво може да има некои позитивни ефекти врз здравјето на срцето. Важно е да се нагласи дека ваквата консумација мора да се практикува со мерка.