Првото прашање што повеќето луѓе го поставуваат во врска со готвењето на замрзнат зеленчук е дали тој треба да се одмрзне пред употреба.
Користењето на замрзнат зеленчук е лесен и практичен начин да внесете повеќе зеленчук во вашата секојдневна исхрана.
Претходно измиен и исечкан, ни заштедува драгоцено време во кујната, а исто така трае многу подолго од свежите производи.
Хранливи материи
Бидејќи замрзнатиот зеленчук брзо се замрзнува додека нивото на хранливи материи е на својот врв, тој всушност може да има повеќе хранливи материи од свежиот зеленчук што стои во продавница некое време.
На пример, се покажало дека замрзнатата брокула има повеќе витамин Б2 од свежата брокула. Слично на тоа, замрзнатиот кељ содржи повеќе антиоксиданти од свежиот.
Замрзнатиот зеленчук трае подолго
И додека има зеленчук кој има прилично долг рок на траење, како компирот и морковот, често не успеваме да потрошиме сè што купуваме. Во тој случај, замрзнувањето на зеленчукот што знаеме дека нема да го користиме е најдоброто нешто што можеме да го направиме за да може да трае подолго. Секако, можете веднаш да купите и замрзнат зеленчук, кој обично има рок на траење од околу 12 месеци.
Дали треба да се одмрзне?
Првото прашање што повеќето луѓе го поставуваат во врска со готвењето на замрзнат зеленчук е дали тој треба да се одмрзне пред употреба. Во повеќето случаи одговорот е НЕ! Ставањето замрзнат зеленчук во тенџере, во сад за печење или во тепсија додека се уште е замрзнато, генерално ќе ги даде најдобрите резултати.
Единствен исклучок од ова правило е спанаќот. Испушта повеќе вода кога се одмрзнува од повеќето зеленчуци, па освен ако не го користите во супа каде дополнителната течност нема да биде важна, прво одмрзнете го и исцедете го спанаќот, истиснувајќи го вишокот вода.
Како да се готви?
Замрзнатиот зеленчук може да се зготви такашто ќе се вари на пареа, ќе се динста, ќе се пржи или ќе се пече. Различни големини и видови зеленчук бараат различно време на готвење, затоа препорачуваме секогаш да ги проверувате упатствата на пакувањето.
Во принцип, за замрзнатиот зеленчук нема да биде потребно толку долго да се готви како свежиот. Имајте на ум дека се бланшира пред замрзнување, што веќе го почнало процесот на готвење.
Прекумерното готвење ќе го направи мек и непривлечен.
Основни споредби на времето на готвење во зависност од начинот на подготовка:
Динстан замрзнат зеленчук: од 5 до 8 минути
Печен во рерна: 20 до 25 минути
Замрзнат зеленчук на скара: помеѓу 5 и 10 минути
И последен совет: во секое јадење каде зеленчукот е главна ѕвезда, одлучете се за свеж. Но, ако замрзнатото е сè што имате, само напред – најчесто нема ни да ја забележите разликата.