Постојат безброј начини како и зошто да користите кисел кромид. На пример, фантастичен е во сендвичи, особено во месни; потоа во салати, јадења со грав и слично …
Можете да подготвите кромид за киселење на различни начини; можете да го исечете на тркалца или на ленти, како што сакате, а исто така можете да користите и жолт и виолетов кромид, а не само црвен.
Кога маринирате кромид, не заборавајте да си играте со вашите омилени зачини и да ги додадете оние што најмногу ви одговараат.
Состојки:
1 среден црвен кромид
1/2 лажичка шеќер
1/2 лажичка сол
3/4 шолја јаболков оцет
За вкус по ваш избор:
1 мало чешне лук
5 зрна црн пипер
3 мали гранчиња мајчина душица
1 мало сушено чили
Приготвување:
Исечете го кромидот на тркалца. Зовријте до три чаши вода. Излупете го и преполовете го лукот.
Растопете ги шеќерот и солта на тој начин што ќе ги ставите во теглата заедно со оцетот и со зачините. Промешајте да се растворат.
Ставете го кромидот во цедилка, прелијте го со врела вода и оставете да се исцеди.
Ставете го кромидот во тегла и нежно промешајте. Оставете да отстои неколку часа и подготвен е за употреба. Најдобро е да се потроши во првата недела, иако може да трае неколку недели.