Кисело млеко или јогурт? Што е подобро да се консумира?

Фото: Pixabay
400

Она што го прави киселото млеко најголемо богатство се природните пробиотици, а еве што вели српскиот гастроентеролог проф. д-р Војислав Перишиќ за тоа дали е поздраво киселото млеко или јогуртот.

Познато е дека киселото млеко е традиционална храна која често се користи во исхраната на Балканот. Иако некогаш се сметало за „расипано“ млеко, подоцнежните истражувања покажале дека е исклучително здраво. Киселото млеко е богато со калциум, клучен минерал за здравјето на коските, но содржи и комплекс витамини Б. Она што го прави киселото млеко најголемо богатство се природните пробиотици, а еве што вели српскиот гастроентеролог проф. д-р Војислав Перишиќ за тоа дали е поздраво киселото млеко или јогуртот.

Не е подобро
Киселото млеко не е подобро од јогуртот. Вистина е дека содржи 50 пати повеќе пробиотски бактерии од јогуртот, но киселото млеко содржи многу лактоза и кај луѓето го регулира само нејзиниот дефицит. Киселото млеко содржи пет отсто лактоза. Тоа само по себе влијае на поголема сварливост. Се препорачува за деца кои имаат акутни инфекции, бидејќи киселото млеко придонесува за подобрување на здравјето. Добар е и за цревни инфекции. Ако се посериозни – подобро е да се пие јогурт, а не кисело млеко, а ако се поблаги, тогаш е подобро да се консумира кисело млеко, поради поголемата популација на пробиотски бактерии.

Козјо млеко
Ако земете два оброка со кисело млеко кое има многу лактоза, по вториот оброк ќе имате надуеност. Потоа можете да се префрлите на јогурт со помалку лактоза, оној кој има два проценти. Нашата способност да ја свариме лактозата не е толку намалена за да не можеме да го надминеме овој проблем. Киселото млеко содржи протеини кои влијаат на мускулната сила, но не клучно. Влијаеме на мускулната сила, волјата, расположението, нервниот систем, активноста. Знаеме дека три органски киселини во дебелото црево можат да влијаат на мозокот. Една од нив е лоша и влијае на стапката на стареење на нервните клетки. Затоа треба да се внимава со млекото, па попрактично е да се пие козјо млеко.
Бројни податоци укажуваат дека киселото млеко е од суштинско значење за долговечноста.

Бактеријата Lactobacillus bulgaricus влијае на подготвеноста за одбрана од инфекции. Затоа, е препорачливо да се читаат етикетите и да се бираат производи што ја содржат. Затоа кога земаме комерцијални препарати од пробиотски бактерии, имаме подобра столица, без оглед на видот на млекото.