Кои пијалаци се добри за висок крвен притисок, а кои треба да се избегнуваат

Фото: Pexels
148

Можеме да ја држиме хипертензијата под контрола со додавање одредени пијалаци во нашата редовна исхрана

Високиот крвен притисок или хипертензијата погодува милиони луѓе ширум светот и е значаен

фактор на ризик за кардиоваскуларни болести.

Додека лековите и промените во животниот стил се основните решенија за управување со

хипертензијата, изборот на исхраната игра клучна улога.

Вклучувањето на одредени пијалаци во вашата дневна рутина може да помогне во контролата на

крвниот притисок. Овие пијалаци се преполни со антиоксиданти и антиинфламаторни својства.

Антиоксидантите во овие пијалаци ги штитат клетките од оштетување, а антиинфламаторните

соединенија помагаат да се намали воспалението, што пак може да го држи крвниот притисок под

контрола.

Здрави пијалаци за висок крвен притисок

Чај од хибискус

Познат по своето изобилство на антиоксиданти како што се антоцијани и флавоноиди, чајот од

хибискус се прави од исушени ливчиња од цветот на хибискус.

Овие антиоксиданти имаат способност да ги прошират крвните садови и да го намалат крвниот притисок.

Преглед на неколку студии од 2015 годинал покажа дека пиењето чај од хибискус може значително

да го намали крвниот притисок, и систолниот и дијастолниот.

Сок од јаболко

Едно јаболко дневно навистина може да не држи подалеку од лекарите, особено оние кои се

загрижени поради хипертензија.

Сокот од јаболко е богат со полифеноли, особено флавоноиди, кои придонесуваат за неговите

здравствени придобивки за кардиоваскуларниот систем.

Флавоноидите помагаат во опуштање на крвните садови, подобрување на функцијата на ендотелот

и регулирање на крвниот притисок.

Покрај тоа, високата содржина на калиум во јаболката може да помогне во балансирање на нивото

на натриум во телото, што е клучно за контрола на крвниот притисок.

Сок од цвекло

Истражувањето на Британската фондација за срце (BHF) на Универзитетот Квин Мери во Лондон во

2015 година сугерирало дека пиењето 250 мл шолја сок од цвекло дневно може потенцијално да го

намали крвниот притисок кај луѓето со хипертензија.

Некои студии дури сугерираат дека консумирањето две чаши сок од цвекло дневно може да има

дополнителни придобивки.

Диететичарот Комал Малик објаснува: „Сокот од цвекло е богат со азотен оксид, соединение за кое е познато дека ги шири крвните садови и го намалува нивото на крвниот притисок“.

Сок од калинка

Калинката не само што е одличен извор на хранливи материи како витамин Ц, калиум и фолна

киселина, туку има и силни антиинфламаторни својства. Нејзината содржина на антиоксиданти, се

покажа дека има моќни антихипертензивни ефекти.

Редовното консумирање на сок од калинка може да помогне во намалувањето на крвниот

притисок, да го подобри нивото на холестерол и да го намали оксидативниот стрес во телото преку

поттикнување на производството на азотен оксид и намалување на воспалението.

Зелен чај

Добро е познато дека зелениот чај може да го намали крвниот притисок, што е само една од

многуте други здравствени придобивки.

Содржи антиоксиданти, катехини, за кои е откриено дека го намалуваат ризикот од хипертензија и

го подобруваат здравјето на срцето.

Според една студија објавена од BMC Public Health, кога се консумира редовно, зелениот чај може

да помогне да се намали крвниот притисок и на дијастолно и на систолно ниво.

Треба да пиеме две до три шолји зелен чај секој ден за да ги искористиме неговите придобивки за

намалување на крвниот притисок.

Пијалаци кои треба да се избегнуваат при висок крвен притисок

Постојат одредени пијалаци кои можат да ја влошат хипертензијата и треба да се консумираат

умерено или целосно да се избегнуваат.

Алкохол

Прекумерното консумирање алкохол може да го зголеми нивото на крвниот притисок и да ја

попречи ефикасноста на лековите за хипертензија.

Слатки пијалаци

Пијалаците со додаден шеќер, како што се газираните сокови, овошните сокови со додаден шеќер

и енергетските пијалоци, можат да придонесат за зголемување на телесната тежина, отпорност на

инсулин и хипертензија.

Пијалаци со кофеин

Додека умереното консумирање на пијалаци со кофеин, како што се кафето и чајот, не може

значително да влијае на крвниот притисок кај повеќето поединци, прекумерното внесување може

привремено да го зголеми нивото на крвниот притисок.

Пијалаци со висока содржина на натриум

Одредени пијалаци, како што се преработени сокови од зеленчук и конзервирани супи, може да

бидат богати со натриум, што може да придонесе за хипертензија.

Енергетски пијалаци

Енергетските пијалаци често содржат високо ниво на кофеин, шеќер и други стимуланси, кои можат

да го зголемат крвниот притисок и да претставуваат ризик за кардиоваскуларното здравје, особено

кога се консумираат во големи количини.

Затоа, овие пијалаци треба да се консумираат умерено или целосно да се избегнуваат.