Кој чај треба да го пиете за да го намалите крвниот притисок?

Фото: Pexels
915

Дали знаевте дека некои чаеви, како хибискус или зелен чај, можат да го намалат крвниот притисок?

Високиот крвен притисок или хипертензија е значаен фактор на ризик за разни кардиоваскуларни болести, вклучувајќи срцеви заболувања, мозочен и срцев удар.

Иако високиот крвен притисок често се третира со лекови и промени во животниот стил, природните опции како што се чаевите од камилица и глог исто така можат дополнително да помогнат. Додавањето на неколку шолји од овие чаеви во вашата дневна рутина може да биде едноставен и пријатен начин за подобрување на кардиоваскуларното здравје.

Дали треба да пиете чај за да го намалите крвниот притисок?
Конзумирањето чаеви кои се здрави за срцето како хибискус или камилица е холистички пристап за справување со проблемите со крвниот притисок. Некои истражувања покажаа дека активните состојки во чајот можат да ги опуштат крвните садови, да ја подобрат функцијата на артериите, да го намалат воспалението и да помогнат во регулирањето на одредени процеси во телото кои влијаат на крвниот притисок.

Овие чаеви се најдобриот избор
Во продолжение прочитајте кои чаеви позитивно влијаат на крвниот притисок.

Чај од хибискус
Направен од исушени ливчиња од цветот од хибискус, овој чај има живописна црвена боја и пријатно кисел вкус. Содржи соединенија како што се антоцијани и полифеноли кои можат да ги релаксираат крвните садови, што доведува до намалување и на систолниот и на дијастолниот крвен притисок. Студија од 2019 година покажува дека редовното консумирање чај од хибискус е поврзано со скромно, но забележливо намалување на крвниот притисок, што го прави популарен избор како природен лек за хипертензија.

Зелен чај
Популарен напиток направен од листовите на растението camellia sinensis. Содржи биоактивни соединенија наречени катехини, особено епигалокатехин галат (EGCG), кои се поврзани со различни здравствени придобивки, вклучително и намалување на крвниот притисок. Студија од 2023 година, во која учествуваа повеќе од 76.000 учесници во југозападна Кина, покажува дека потрошувачката на зелен чај генерално, без оглед на количината и времетраењето на консумирањето, го намалува систолниот крвен притисок.

Чај од листови од маслинка
Направен од лисја од маслиново дрво, има благ хербален вкус. Овој чај содржи соединенија како олеуропеин и хидрокситирозол кои поддржуваат регулација на крвниот притисок со релаксирање на крвните садови. Студијата од 2017 година во која учествуваа 31 лице покажа дека консумирањето чај од маслинов лист во текот на 28 недели резултирало со значително намалување на систолниот и дијастолниот крвен притисок.

Чај од глог
Направен од плодовите на глог, има малку слатко-кисел вкус. Традиционално се користи за поддршка на здравјето на срцето и може да помогне во проширување на крвните садови, подобрување на циркулацијата и помагање во намалување на крвниот притисок. Преглед на четири контролирани студии од 2020 година покажува дека препаратите од глог (таблети или течни екстракти) значително го намалуваат крвниот притисок кај луѓето со лесна хипертензија кога се користат најмалку 12 недели.

Чај од камилица
Направен од сушени цветови од камилица (matricaria chamomilla или chamaemelum nobile), тој е познат по своите благи, смирувачки својства. Тоа може да ви помогне да се опуштите и да го намалите стресот, што индиректно може да има корист за вашиот крвен притисок. Содржи различни корисни соединенија како што се флавоноиди, терпеноиди и кумарини. Истражувањето од 2020 година го истакнува неговиот потенцијал во области како што се антиинфламација, антиоксидација, заштита на црниот дроб, потенцијални антиканцерогени ефекти и регулација на крвниот притисок.

Колку шолји чај треба да се испијат за да се намали крвниот притисок?
Ова може да варира за секој поединец и зависи од видот на чајот, целокупната исхрана, начинот на живот и моменталното ниво на крвен притисок. Некои истражувања сугерираат дека редовното пиење 2 шолји чај од хибискус дневно може да помогне во намалувањето на крвниот притисок со текот на времето.

Времето потребно за чајот да го намали крвниот притисок може да зависи од неколку фактори, вклучувајќи го типот на чајот, колку често го пиете и како вашето тело реагира на него.

На глобално ниво, може да бидат потребни неколку недели до неколку месеци редовно консумирање за да се предизвика скромно намалување на крвниот притисок.