Кој компот е добар диуретик, а кој помага при запек или дијареа

Фото: Unsplash
300

Луѓето со дијабетес не треба да консумираат овошни компоти со голема количина шеќер, а лицата со проблеми со желудникот или цревата (гастритис, пептичен улкус) треба да избегнуваат компоти од кисело овошје или бобинки.

Компотот не е само вкусен и здрав напиток кој лесно се подготвува, туку може да послужи и како природна помош за бројни здравствени состојби кои не мачат. Предноста на компотот е и економичноста, бидејќи во текот на целата година се достапни разни видови овошје.

Како да го подготвите најздравиот компот и да зачувате што повеќе хранливи материи
Можеме да подготвиме компот од свежо, замрзнато или суво овошје, а го има и во конзервирана форма. Многу луѓе избегнуваат конзервирана храна поради адитивите, па нутриционистите советуваат да се подготви компот од свежо или суво овошје. Сепак, не треба да заборавиме дека термичката обработка ги уништува витамините и минералите и дека тие најдобро се апсорбираат во свежа состојба.

Затоа, најдобро е да го подготвите компотот така што нема да ги преварите, туку ќе ги тргнете од оган кога ќе се фати „првиот клуч“. И уште нешто важно: компотот не е лек, но може да ни помогне подобро да се хидрираме и да внесуваме корисни витамини и минерали. Исто така, постојат одредени ограничувања за некои категории на население, најмногу поради количината на шеќер што ја содржат компотите.

Што содржи компотот и од што зависи неговата хранлива вредност?
Компотите се корисни за здравјето бидејќи содржат различни витамини, пектини, минерали и овошен шеќер (фруктоза). Освен пектин, сувото овошје содржи и бромелаин, а и двете супстанции се вредни за добро варење. Сливите, на пример, се богати со магнезиум, железо, јод, цинк и се богати со витамини Ц и А. Сите овие состојки се ефикасни за подобрување на функционирањето на гастроинтестиналниот систем. Покрај тоа, компотот од сливи може да помогне во детоксикација и регулирање на нивото на холестерол.

Сувото грозје содржи многу јод и е многу ефикасно за правилно функционирање на тироидната жлезда, а е и превентивно средство за остеопороза. Ова сушено овошје може да го зајакне кардиоваскуларниот, нервниот и респираторниот систем.

Во компотот по вкус може да се додадат разни зачини, кои ќе ја зголемат и хранливата вредност (каранфилче, пипер, цимет…).

Кој компот е најдобро да се избере за настинка, кој за ревматизам, а кој може да помогне при анемија

Најефективниот компот за дијареа се прави од јаболка
Компот од свежа кајсија може да им помогне на оние со проблеми со циркулацијата и проблеми со црниот дроб и бубрезите, а компотот од суви кајсии може да биде ефикасен за луѓе со висок крвен притисок и анемија
Компотот од круши е добар за стомачни вируси, бубрежни и срцеви заболувања
Компотот од сливи може да има добар ефект врз бубрезите, желудникот и црниот дроб, како и да придонесе за лекување на анемија, атеросклероза, ревматизам и гихт, како и запек
Компотот од дуња има антиинфламаторно дејство бидејќи содржи пектини и танини и помага во спречување на цревни заболувања
Компотите од малини и рози содржат витамин Ц, ефикасни се против настинки
Компотот од грозје е одличен диуретик.

Кој не треба да консумира премногу компоти
Луѓето со дијабетес не треба да консумираат овошни компоти со голема количина шеќер. Луѓето со стомачни или цревни проблеми, како што се гастритис или чир, треба да избегнуваат компоти направени од кисели плодови или од бобинки. Бремените жени во првото тримесечје од бременоста и лицата со хронична бубрежна инсуфициенција не треба да консумираат компот во прекумерни количини и секојдневно.

Исто така, компотите можат да предизвикаат алергиски реакции доколку некој е алергичен на овошјето кое е основа на компотот, бидејќи термичката обработка нема да влијае на ублажување на алергијата.