Колач со мак во сосема поинаква верзија, овошен и без брашно

Фото: Принтскрин/Јутјуб
3.009

Со мешавина од вкусно афионово семе, павлака и свежо овошје, овој колач е совршен избор за сите љубители на слатките задоволства.

Уникатна и освежителна комбинација на вкусови, овој колач со афион, без брашно е совршен избор за сите љубители на слатките задоволства.

Со комбинација од кора од лимон и мелени кекси, овој колач е одличен за топлите летни денови. Научете како да го направите овој едноставен, но неодолив колач и уживајте во секој залак.

Состојки:

4 јајца
100 гр шеќер
100 гр мелени кекси
2 лажици гриз
100 гр кисела павлака
2 лажици млеко
50 мл масло
кора од лимон
50 гр афион
1/2 кесичка прашок за пециво

Приготвување:

Јајцата се матат со шеќерот. Додадете гриз и мелени кекси со прашок за пециво, кора од лимон, павлака измешана со млеко, масло, мак и соединете сè.
По желба ставете овошје (може парчиња праска).
Се пече на 200 степени Ц околу 40 минути.
Поросете со шеќер во прав.
Кога ќе се излади, исечете го и послужете. Меко е како душа, а сепак сочно.

Додавањето на свежо овошје, како што се парчиња праска, му дава дополнителна димензија на вкус и освежување.