Колку би требало да тежите во согласност со висината и годините?

Фото: Pexels
864

Соодносот на половината и колковите (WHR) и соодносот на половината и висината (WtHR), нудат дополнителни увиди во здравствените ризици поврзани со големината на телото. WHR ја споредува големината на половината со големината на колковите и може да биде поврзана со нивоата на висцерални маснотии и ризикот од срцев удар.

Достапни се различни алатки за да се процени опсегот на умерена тежина на една личност, но важно е да се напомене дека овие алатки се потпираат на фактори како што се возраста, висината и полот, кои можеби нема целосно да ја доловат идеалната тежина на поединецот.

Важно е да се разбере дека ниту една формула не може дефинитивно да ја одреди идеалната тежина на една личност, а факторите како исхраната, вежбањето и начинот на живот играат значајна улога во поддршката на целокупното здравје, без оглед на тежината.

Индекс на телесна маса (БМИ)
Иако најчесто се користат алатки како што е индексот на телесна маса (БМИ), постои дебата меѓу медицинските експерти за нивната корисност. БМИ обезбедува нумеричка проценка врз основа на висината и тежината, категоризирајќи ги поединците во опсези како што се недоволна тежина, здрава тежина, прекумерна тежина и дебели. Сепак, важно е да се признае дека само БМИ не обезбедува сеопфатен преглед на здравјето на една личност. Треба да се користи заедно со други проценки и тестови за да се идентификуваат потенцијалните здравствени ризици.

Понатаму, БМИ не ги зема предвид индивидуалните варијации во составот на телото, здравствената состојба или потенцијалните здравствени ризици. На пример, високо обучените спортисти со значителна мускулна маса може да имаат повисок БМИ, но тоа не мора да значи и нездрава тежина.

Дополнително, БМИ може да не води сметка за разликите меѓу различните расни или етнички групи, што може да доведе до погрешно толкување на здравствените ризици.

Сооднос на половината и колковите и на половината и висината

Други алатки, како што се соодносот на половината и колковите (WHR) и соодносот на половината и висината (WtHR), нудат дополнителни увиди во здравствените ризици поврзани со големината на телото. WHR ја споредува големината на половината со големината на колковите и може да биде поврзана со нивоата на висцерални маснотии и ризикот од срцев удар.

За да го се пресмета WHR, лицето треба да се измери околу половината на најтесниот дел, обично веднаш над папокот. Потоа треба да се поделите оваа мерка со ширината на колкот на најширокиот дел. На пример, ако нечиј струк е 71 цм (28 инчи), а колковите 91,44 цм (36 инчи), ќе се подели 28 на 36 и ќе се добие WHR 0,77.

Користејќи го WHR, извештајот на Светската здравствена организација (СЗО) од 2008 година ја дефинира абдоминалната дебелина како над 0,9 за мажите и 0,85 за жените.
WtHR, кој го споредува обемот на половината со висината, е поврзан со нивото на холестерол и крвниот притисок. За да го пресметате WtHR, поделете ја големината на половината со вашата висина. Ако резултатот е 0,5 или помалку, се смета за умерен.

Процентот на маснотии во телото
Процентот на телесните масти е уште една важна мерка што го одразува составот на телото попрецизно од БМИ, WHR или WtHR. Ги зема предвид различните видови маснотии во телото и е критичен за различни функции на телото.

На крајот на краиштата, важно е да се признае дека проценката на големината на телото сама по себе не обезбедува целосно разбирање на здравјето на една личност. Клучен е холистичкиот пристап, вклучувајќи го разгледувањето на здравствената состојба на поединецот. Секој што е загрижен за својата тежина или состав на телото треба да се консултира со лекар за персонализиран совет и стратегии за управување со ризик.