Салмонелата е бактерија која се пренесува преку храната која е одговорна за над милион случаи на болести кои се пренесуваат преку храна секоја година. Салмонелата главно се наоѓа во сирова живина. Кога е правилно сварена, тогаш нема потреба да се грижите.
Готвењето понекогаш може да биде опасно. Иако ризиците се релативно ниски кога подготвувате оброк во вашата кујна, печењето пилешко или готвењето било каков вид живина секогаш доаѓа со ризик од болести предизвикани од храна. Меѓутоа, ако знаете како правилно да подготвите пилешко, можете да бидете сигурни и да уживате во вкусен оброк. Дознајте подолу како правилно да зготвите, испржите или испечете пилешко и на што да внимавате за да избегнете контаминација.
Зошто секогаш треба да бидете внимателни?
Салмонелата е бактерија која се пренесува преку храната која е одговорна за над милион случаи на болести кои се пренесуваат преку храна секоја година. Салмонелата главно се наоѓа во сирова живина. Кога е правилно сварена, тогаш нема потреба да се грижите. Меѓутоа, ако е недоволно печена или ако неправилно се ракува со месото додека е сирово, може да доведе до проблеми.
Совети за готвење
Одмрзнете го замрзнатото пилешко полека. Ако ви се брза, ставете го во непропустливо пакување или во пластична кеса и потопете го во ладна вода од чешма.
Пилешкото треба да се пече на 180 степени. Исто така, користете термометар за месо за да бидете сигурни дека внатрешната температура е 75 степени. Ова ќе ја елиминира секоја можност за инфекција.
Вистинската температура и време на приготвување
Овој водич може да ви помогне да процените колку долго да го готвите пилешкото. Бидејќи рерните може да имаат мали разлики во топлината, а парчињата месо може да бидат поголеми или помали од просекот, важно е уште еднаш да ја проверите внатрешната температура на месото.
Половини пилешки гради со коски треба да се печат на 180 степени 30 до 40 минути. Доколку ги варите ќе ви требаат од 35 до 45 минути, додека пак на скара се готови за 10 до 15 минути.
Пилешки гради без коски треба да се печат на 180 степени 20 до 30 минути. Истото време е потребно и за варење, а вкусното бело месо на скара е готово за шест до девет минути.
Потребни се 40 до 50 минути за да се подготват пилешки батаци и карабатаци, без разлика дали ги печете или ги варите. Готови се на скара за 10 до 15 минути.
Крилцата се печат за 20 до 40 минути, а се варат за 35 до 45 минути. Крилцата на скара се подготвени за сервирање за осум до 12 минути.
Вообичаени заблуди и најдобри совети
Не се потпирајте на тоа како изгледаат вашите пилешки гради за да кажете дали се готови. Розовото месо не мора да значи дека е недоволно варено. Слично на тоа, белото месо не мора да значи дека сите бактерии се убиени.
Внимавајте на вкрстена контаминација ако го исечете пилешкото за да проверите дали е подготвено. Кога суровата живина ќе дојде во контакт со работните површини, ножевите, па дури и со вашите раце, може да остави зад себе бактерии. Овие бактерии може да се пренесат од површина на површина и да завршат во вашата салата, на вилушката и на крајот во устата.
Измијте ги и темелно дезинфицирајте ги површините што доаѓаат во контакт со сирова живина. Користете хартиени крпи за да можете да ги фрлите откако ќе соберете потенцијално заразни честички.
Подготовката и чувањето се исто така важни. Замрзнатото пилешко секогаш одмрзнувајте го во фрижидер, микробранова печка или затворена кеса потопена во ладна вода.
Пилешкото секогаш треба да се готви веднаш по одмрзнувањето. Бактериите се со поголема веројатност да растат на сирово месо кое е на температура помеѓу четири и 60 степени.
Варените пилешки гради треба да се стават во фрижидер во рок од два часа по готвењето. Вашите остатоци треба да бидат безбедни за јадење два до три дена по подготовката.
На што треба да внимавате при готвењето и чистењето?
Измијте ги површините што доаѓаат во контакт со сировото пилешко.
Измијте ги рацете со сапун и вода најмалку 20 секунди по ракување со сирово пилешко.
Измијте ги садовите со топла вода со сапуница откако ќе ги употребите за сирово месо.