Конзервирана скуша, туна или лосос – која е подобра опција?

Фото: Freepik
1.656

Скушата содржи двојно повеќе омега-3 масни киселини од лососот и е богата со селен. Доколку имате можност, консумирајте свежа скуша, но одлична замена за тоа е и конзервираната скуша.

Една од најдобрите сини риби што може да ги одберете е скушата. Содржи многу омега-3 масни киселини, витамин Б12, протеини и минерали. Можете да ја најдете во речиси сите продавници во конзервирана форма.

Што е скуша?

Оваа риба е добро позната на нашите простори, а ја има и во Јадранското Море. Експертите препорачуваат рибата да се консумира два пати неделно, па доколку се стремите кон тоа, скушата дефинитивно ќе биде подобар избор од туна или лосос. Спаѓа во сина риба и со самото тоа има и повеќе омега-3 масни киселини. Таа е една од најхранливите риби, содржи двојно повеќе омега-3 масни киселини од лососот и е богата со селен. Во секој случај, доколку имате можност, консумирајте свежа скуша, но одлична замена за тоа е и конзервираната скуша. Според сето ова, конзервираната скуша е подобар избор од класичната туна.

Конзервирана скуша

Конзервираната скуша има поблаг вкус од сардината или инчуните. Помасна е од туната, па затоа е посочна во конзервирана форма, особено во маслиново масло.

Скушата во конзерва, освен со маслиново масло, може да биде со растително масло или во сопствен сок, а може да биде филе со или без коска или филе од скуша на жар.

Бројот на калории и хранлива вредност зависи од тоа како се чува скушата.

Кои се придобивките од скушата?

Јадењето скуша, свежа или конзервирана, може да го подобри здравјето на срцето. Токму поради големата количина на омега-3 масни киселини во човечкото тело, може да го намали крвниот притисок и нивото на холестерол.

Истражувањата покажаа дека луѓето кои редовно јадат скуша имаат понизок крвен притисок и пониско ниво на холестерол. Понискиот крвен притисок ја олеснува работата на срцето, а пониското ниво на холестерол влијае на помалку таложење на маснотии во артериите.

Јадења од конзервирана скуша

Можете да јадете конзервирана скуша така како што е во конзервата, но можете да ја искористите и за да направите салата со зеленчук, со тестенини или за да направите паштета.

Во продолжение ви пренесуваме рецепт за паштета од скуша, за која ви се потребни само неколку состојки и околу половина час.

Состојки:

1 конзерва скуша
крем сирење
сенф
кромид
лук
сушени домати
каперси
лимон
маслиново масло

Приготвување:

Извадете ја скушата од конзервата и исцедете ја и исечкајте ја. Исечкајте ги кромидот, лукот, каперсите и сушените домати. Сето тоа ставете го во сад и додајте исцеден лимон, маслиново масло, намаз од сирење и сенф. Измешајте сè.

Зачинете со сол и црн пипер или додадете зачини по желба. Состојките можете да ги ставите во блендер за да добиете паштета со подобра текстура. Подготвената паштета можете да ја чувате во сад со капак и да ја употребите во рок од два до три дена.

Заклучок

Иако не е толку популарна, скушата е далеку подобар избор од туната. Цената на конзервираната скуша зависи од продавницата каде што ја купувате, но ако не јадете риба толку често, тогаш подобро е да изберете скуша во тие ретки моменти.