Лешниците можат да ја подобрат машката плодност и да ги намалат воспалителните процеси

Фото: Pexels
127

Лешниците се ризница на витамин Е, здрави масти, протеини и диетални влакна, а претпазливоста при конзумирање се однесува на луѓето склони кон алергии на јаткасто овошје.

Кога лешниците се составен дел од нашето разновидно мени, се очекува да ги искористиме нивните здравствени придобивки. Меѓу нив се намалување на телесната тежина, контрола на нормалното ниво на холестерол и намалување на воспалителните процеси.

Лешниците го помагаат варењето и редовното празнење на цревата

Ова јаткасто овошје е добар извор на диетални влакна, кои поттикнуваат редовно празнење на цревата и помагаат во спречување на запек. Нутриционистите препорачуваат жените на возраст од 31 до 50 години да консумираат 25,2 грама диетални влакна дневно. Мажите на иста возраст треба да консумираат 30,8 грама влакна дневно. За илустрација, порција лешник од 28 г содржи околу 2,7 г диетални влакна. Секако, тоа не значи дека целосната дневна препорачана количина треба да се консумира само со консумирање лешници, туку со разновидна исхрана и комбинирање со друга храна.

Слабеење: Дали лешниците можат да придонесат за тоа?
Според некои неодамнешни студии, лешниците можат да им помогнат на одредени категории на луѓе со губење на тежината. Студија од 2018 година открила врска помеѓу јадењето јаткасти плодови, избегнувањето на зголемување на телесната тежина и помалиот ризик од дебелина. Во студијата, учесниците кои јаделе повеќе јаткасти плодови имале помала веројатност да станат дебели од оние кои не јаделе. Ова истражување покажало одредена корелација, а понатамошните студии треба да потврдат дали постои директна причинско-последична врска помеѓу консумирањето јаткасти плодови и намалениот ризик од вишок килограми.

Заштита од оштетување на клетките (оксидативен стрес)
Лешниците се богати со антиоксиданти, соединенија кои ги штитат клетките од оксидативен стрес, односно оштетување предизвикано од слободните радикали. Покрај тоа, тие содржат витамин Е, а некои истражувања сугерираат дека витаминот Е може да помогне во заштитата на телото од некои од оштетувањата на клетките поврзани со развојот на малигнитет.

Лешници и намалување на нивото на холестерол
Студија од 2013 година покажала дека исхраната богата со лешници го намалува нивото на холестерол на липопротеини со ниска густина кај учесниците. Во спротивно, овој тип на холестерол може да го зголеми ризикот од проблеми со срцето. Истражувачите заклучиле дека најдобриот начин да ги искористите здравствените придобивки од лешниците е да ги јадете секојдневно, но умерено, без да го зголемите вкупниот внес на калории.

Друг преглед на студии од 2016 година покажува дека лешниците можат да го намалат нивото на штетниот холестерол и дека нема зголемување на телесната тежина кај учесниците во истражувањето.

Подобрување на чувствителноста на инсулин
Јадењето мешавина од јаткасти плодови што вклучува лешници може да помогне да се подобри чувствителноста на инсулин. Претходно, помало испитување од 2011 година покажало дека консумирањето мешавина од 30 г јаткасти плодови што содржи 7,5 г лешници секој ден ја подобрува чувствителноста на инсулин на учесниците во текот на 12 недели од консумирањето.

Намалената чувствителност на инсулин игра улога во развојот на дијабетес тип 2, а неговото подобрување го намалува ризикот од болеста.

Поддржете го здравјето на срцето
Лешниците можат да му помогнат на срцето да остане поздраво. Студија од 2013 година покажала дека консумирањето лешник има потенцијал да ги подобри биомаркерите на кардиоваскуларниот ризик, потенцијално намалувајќи го ризикот од проблеми со срцето.

Намалување на воспалителните процеси?
Студија од 2013 година покажала дека исхраната богата со лешници ги намалува знаците на воспаление кај учесниците. Сепак, друга студија заклучила дека промената на воспалителните маркери по јадење лешници е незначителна и не може да им се припише само на лешниците.

Конечното утврдување на ефектот на лешниците врз воспалението бара понатамошни, поопсежни истражувања.

Подобрување на плодноста кај мажите
Неодамнешните истражувања сугерираат дека јадењето повеќе јаткасти плодови, вклучително и лешници, може да го зголеми бројот на сперматозоиди и да го подобрат квалитетот на спермата.
Истражувачите нагласуваат дека оваа мала студија опфатила здрави учесници, кај кои е забележано подобрување и забележана е подобра подвижност на спермата. Потребни се повеќе истражувања за да се утврдат придобивките што се однесуваат на пошироката популација.