Маринада за совршен зеленчук

Фото: Pexels
26

Совршено избалансирана по сладост, лутина и зачини, оваа маринада ќе го збогати сезонскиот зеленчук и ќе ја истакне неговата сочност уште повеќе.

Во сезоната кога природата ни дарува прекрасен зеленчук, тиквички, модар патлиџан, пиперки, домати, оваа едноставна маринада би можела да стане задолжителна состојка во кујната.

Совршено избалансираната по сладост, лутина и зачини ќе го збогатат сезонскиот зеленчук и ќе ја истакнат неговата сочност уште повеќе.
Исечете го зеленчукот на подебели парчиња и со нож засечете ги од секоја страна. Не само што печениот зеленчук ќе изгледа добро, туку солта ќе помогне полесно да се отстрани вишокот вода, така што зеленчукот нема да биде благ, а маринадата подобро ќе се апсорбира.

Подготовката на оваа вкусна маринада трае само 15 минути, а количината во рецептот ќе биде доволна за четири порции, односно четири тиквички со средна големина или соодветен зеленчук по ваш избор.

Исто така, ја препорачуваме и за модри патлиџани… и кој било свеж зеленчук што ќе го најдете во фрижидерот. Уживајте!

Маринирани тиквички – состојки:
4 средни тиквички
1/3 шолјичка мед
1/3 шолјичка оризов оцет
1/3 шолјичка соја сос
2 лажици паста од лута чили пиперка
2 лажици сончогледово масло
1 лимета, преполовена
1/2 мал кромид, исечен на тенки прстени
1/4 шолјичка сечкани листови од коријандер
1 лажичка печени семки од сусам
прстофат сол и бибер

Маринирани тиквички – подготовка:
Најдобро е да ги печете на електрична скара или, ако немате, во грил тава, на средно-висока температура. Исечете ги тиквичките на подебели парчиња по должина и исечете вкрстен шаблон од секоја страна. Зачинете ги со сол и црн пипер и оставете ги во цедалка околу десет минути, а потоа избришете ги со кујнска крпа за да се впие преостанатата вода.

Измешајте мед, оцет, соја сос и чили паста во мал сад. Оставете го да крчка на тивок оган, мешајќи повремено, додека не се преполови и малку не се згусне, така што ќе почне да личи на сируп, околу 5-7 минути. Тргнете од оган и додадете една лажица масло.

Премачкајте ја плочата за скара со преостанатото масло. Премачкајте ги тиквичките со маринадата од двете страни и печете ги на скара додека рабовите не почнат малку да се загоруваат. Често превртувајте ги парчињата и премачкувајте ги со маринадата.
Префрлете ги тиквичките на чинија за сервирање. Исцедете го сокот од половина лимета во сад и додадете ги кромидот и коријандерот. Додадете сол, бибер и добро измешајте.
Прелијте ја преостанатата глазура врз тиквичките, потоа смесата од зачини со лимета, а на крај наросете со сусам. Сервирајте со преостанатата половина од лиметата.