Марулата е здрава и нискокалорична, но има и некои помалку познати ефекти врз здравјето
Највредната лековита состојка на салатата е млечниот сок кој содржи т.н лактукариј. Најмногу го има во корените, листните ребра и младите стебла. Оваа супстанца ја ублажува болката, нервната напнатост и обезбедува мирен сон.
Марулата (Lactuca sativa) е едногодишно или двегодишно растение од фамилијата Asteraceae. Најчесто се одгледува како лиснат зеленчук. Во многу земји, обично се јаде сиров во салати, сендвичи и други јадења.
Богатa е со хранливи материи и влакна и често се користи како прилог или главно јадење во различни јадења.
Тaа е многу здрава намирница бидејќи содржи мала количина на калории, но е богата со витамини, минерали и растителни влакна. На пример, една чаша зелена салата содржи само околу 5 калории, но содржи и 2 г влакна, витамин А, витамин К и витамин Ц, фолна киселина, железо и калциум.
Влакната кои се наоѓаат во зелената салата може да помогнат во регулирање на нивото на шеќер во крвта, намалување на холестеролот и одржување на здрав дигестивен систем. Витаминот Ц во зелената салата помага во одржување на здрав имунолошки систем и има антиоксидантни својства кои го штитат телото од слободните радикали.
Понатаму, зелената салата е нискокалорична храна која може да помогне во одржување на здрава телесна тежина.
За среќа, исклучително скапоцената зелена салата е присутна на нашата трпеза речиси цела година. Од многуте сорти, најзастапени се салатите понати како путерка и кристалка.
Скапоцена е затоа што содржи дури 95 проценти вода, многу малку калории, а нејзината хранлива вредност се состои од изобилство на минерали и витамини. Од минералите, најзастапени се калциумот и железото, како и значителни количини на магнезиум, јод, манган, кобалт, никел, силициум и бакар, а од витамините, Ц и Е, каротен, како и витамините од Б комплексот.
Највредната лековита состојка на салатата е млечниот сок кој содржи т.н лактукариј. Најмногу го има во корените, листните ребра и младите стебла. Оваа супстанца ја ублажува болката, нервната напнатост и обезбедува мирен сон.
Како зачин за салатата најдобро е да користите масло од соја, сончоглед и маслиново масло, како и јаболков оцет, сок од лимон, зелени и црни маслинки, разни преливи од лук, магдонос, копар и други билки.
Напомена:
Самата зелена салата не содржи доволно хранливи материи за урамнотежена исхрана. Затоа, се препорачува да се комбинира со друга здрава храна за да се обезбеди соодветен внес на хранливи материи во организмот.