Најчестите готвачки грешки што постојано ги правиме (3 дел): Ја истураме целата вода од тестенините, вриеме наместо да крчкаме…

Фото: Pexels
424

Ова се само дел од работите со кои веројатно грешите и вие кога готвите. Ќе продолжиме со списокот, а вие обидете се да ја поправите својата готвачка умешност

Готвењето можеби е уметност, но на многу начини тоа е и наука. Затоа, толку многу готвачи аматери се потпираат на совети и трикови што ги научиле патем како помош за решавање на некои од најчестите кујнски проблеми. Меѓутоа, понекогаш овие таканаречени трикови за готвење прават повеќе штета отколку добро! И ако знаете како да ги поправите лошите навики што сте ги научиле, засекогаш ќе го промените начинот на готвење.

Истурање на целата вода од тестенините

Очигледно треба да ги процедите тестенините штом ќе зовријат, но не ја исфрлајте целата вода! Додавањето малку од сега веќе скробната течност го згуснува секој сос – и тоа може да ја направи сета разлика во вашата следна карбонара.

Погрешно сечење лимета

Природно ни доаѓа да ја преполовиме лиметата, но, ако сакате да добиете максимална количина на сок, наместо на половини, исечете ја лиметата на четвртини. Сега, се што ви треба е остатокот од маргаритата…

Презачинување на пилешкото

Незачинетото пилешко не е добро, се разбира, но можете да отидете предалеку и во спротивната насока. Да, можеби мислите дека треба да додадете што е можно повеќе зачини на пилешкото за да создадете епски вкус. Во реалноста? Единственото нешто што навистина ви треба е сол.

Фрлање стар леб

Штом нешто ќе застари, обично се наоѓа во ѓубрето. Сепак, не го фрлајте лебот! Секогаш можете од него да направите двопек, крутони, како и француски тост. Само проверете дали е без мувла.

Немерење на тестенини

Кога ги сервирате тестенините, секогаш сакате да имате правилен сооднос на сос и тестенини. Користете вилушка за тестенини за да ја измерите количината што се вклопува низ централната дупка – тоа е една порција. Или едноставно погледнете ја кутијата!

Правење незачинето пире од компири

Како точно можете да го разубавите вкусот на пирето од компири? Пробајте го ова: сварете ги во тава со крем и со путер. Тоа ќе го претвори вашиот гарнир во врвно јадење.

Користење на претходно мелено говедско месо за хамбургери
Наместо веќе смелено говедско месо за хамбургери, купете цело парче говедско месо, исечете го на мали коцки и замрзнете го. Потоа можете да користите процесор за храна за да го мелете месото за многу подобра конзистентност.

Избегнување на кора од лимон

Постои совршена кујнска алатка за рендање кора од лимон, која му додава длабочина на секое јадење. Ако немате, лупачот за зеленчук функционира исто толку добро. Само погрижете се да не стругате премногу длабоко!

Не му дозволувате на месото да одмори

Ако го сервирате месото директно од оган, не дозволувате неговите сокови да се распределат рамномерно низ сечењето. Нека одмори! За порции со просечна големина, доволни се пет минути, но на цело пиле на пример или на печење, дадете му најмалку 20 минути време за одмор пред да го исечете.

Вриење наместо крчкање

Ја знаете разликата помеѓу вриење и крчкање? Тоа е важна разлика! Да крчка значи дека имате неколку меурчиња кои излегуваат на површината секоја секунда или отприлика секоја секунда. Сè повеќе од тоа е вриење, а прекумерното вриење може да доведе до матно, тврдо или суво јадење.