Маслиновото масло не е единствениот херој на кујната – ова масло е достоен „противник“

Фото: Freepik
181

Маслиновото масло убедливо ја држи титулата најпопуларно масло, па поради тоа некои други масла се неправедно запоставени

Што се однесува до омиленото масло во кујната, победата убедливо ја освојува маслиновото масло

поради неговите придобивки за здравјето, особено за кардиоваскуларниот систем.

Поради ова, маслото од семки од тиква често се занемарува, а исто така доаѓа со бројни

придобивки.

Маслото од семки од тиква се произведува од ладно цедени семки од тиква, а потекнува од

Мексико, каде тиквите растат во изобилство.

Традиционално познато како „зелено злато“, се користи во готвењето уште од 18 век.

Бидејќи станува збор за специјално масло, обично чини повеќе од некои други видови масла, но

неговите придобивки го оправдуваат тоа.

Еве кои се најважните придобивки според експертите.

5 здравствени придобивки од маслото од семки од тиква

  1. Добро е за срцето

Експертите објаснуваат дека семките од тиква имаат речиси исто дејство врз организмот како и

маслиновото масло. Двете масла содржат ист тип на здрави масти поврзани со намалување на

холестеролот, крвниот притисок и ризикот од срцеви заболувања.

Ако затоа сакате да додавате маслиново масло во речиси сите јадења, од време на време можете

да го замените со масло од тиква.

  1. Го подобрува расположението

Единственото истражување, објавено во British Journal of Psychiatry, покажа дека децата кои

страдаат од депресија кои консумирале семки од тиква чувствуваат подобрување во нивното

расположение.

Треба да се направат повеќе научни истражувања во оваа област за конкретно да се поврзе

маслото од семки од тиква со овие придобивки за подобрување на расположението (и да се види

дали делува и кај возрасните), но експертите велат дека причината за поврзаноста најверојатно се

должи на здравите масти кои се наоѓаат во семките од цели зрна и во маслото од тиква.

  1. Има антиинфламаторно дејство

Друга предност на консумирањето масло од тиква е тоа што може да го заштити телото од

хронично воспаление.

Ако не се лекува, воспалението може да доведе до многу исцрпувачки здравствени проблеми,

вклучително и рак или когнитивно опаѓање. Маслото од семки од тиква содржи антиоксиданти

каротеноиди и витамин Е, а антиоксидантите играат голема улога во намалувањето на

воспалението.

Меѓутоа, треба да се спомене дека во маслото има само траги од овие хранливи материи. Значи,

ако сте првенствено заинтересирани за борба против воспалението, наместо тоа треба да се

одлучите за семки бидејќи тие содржат поголеми количини на овие антиоксиданти.

  1. Добро е за кожата

Освен што се користи во кујната, маслото од тиква е дел и од многу производи за убавина.

Локалната употреба помага за навлажнување на кожата, а може да биде корисна и за превенција

од акни.

Поточно, експертите веруваат дека масните киселини во маслото ја хидрираат кожата и помагаат

во одржување на нивото на колаген, одржувајќи ја кожата цврста и младешка.

  1. Содржи калиум, калциум и магнезиум

Покрај витаминот Е, маслото содржи и мали количини на други хранливи материи, вклучувајќи калиум, калциум, цинк и магнезиум – нуспроизвод на самите семки од тиква.

Иако количините на овие хранливи материи не се доволно високи за да го направат маслото од семки од тиква нивен извор, тоа секако е бонус.

Исто така, постои многу минимален ризик за какви било несакани ефекти, а доколку имате

одредени здравствени состојби, прво консултирајте се со вашиот лекар.

Кој е најдобриот начин да се користи масло од семки од тиква?

Маслото од семки од тиква има точка на горење од 160°C, што значи дека најдобро се користи како

завршно масло.

Додадете го врз риба, печен зеленчук, како прелив за салата и чувајте го во добро затворено шише

на темно место бидејќи сончевата светлина може да ги промени неговите својства. Ако се складира

правилно, може да трае околу две години.