Мека и сочна овошна торта

259

Оваа торта е една од оние кои се полесни за правење, дури и ако сте почетник во кујната. Убаво е тоа што може да се направи со кое било свежо или замрзнато овошје

Состојки за тестото:

2 јајца (на собна температура)

2 шолји брашно (од 250 г)

1 шолја јогурт

150-180 г шеќер (по вкус)

1/2 шолја зејтин

1 прашок за пециво

Состојки за филот:

1 л млеко

4 лажици шеќер

2 пудинга од ванила

100 г путер

700 г овошје по избор

Приготвување:

Се матат јајцата и шеќерот околу 10 минути. Потоа се додаваат другите состојки, но не се мешаат со миксер, туку со дрвена лажица. Тестото се истура во подмачкан калап од 26 цм и се пече во загреана рерна на 180 степени, околу 30 минути.

Додека се пече тестото се прави филот. Се вари пудингот по рецептот на кесичката и кога се излади малку, се додава путерот.

Кога е тестото печено и изладено, се сече со конец или со остар нож, на пола. Се филува со пудингот и се става овошје по избор. Се преклопува и одозгора се става остатокот од филот и овошјето.